2 évnél régebbi cikk

Miért fogdossátok még mindig kézzel a pékárut?
·Vásárlásvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
istockphoto.com
Miért fogdossátok még mindig kézzel a pékárut?
·Vásárlásvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Sok régi szokáshoz visszatértünk, mióta elcsitult a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Pedig nem mindhez kellett volna.

A koronavírus nyári szabadságra ment. Legalábbis ez a hozzáállás érződik a levegőben, a korlátozások jelentős részét eltörölték, lehet élni az életünket, mintha az elmúlt másfél év meg sem történt volna. 

Csakhogy megtörtént. És az érthető is, ha mindazok, akik többé-kevésbé ép testben, ép lélekben jutottak túl rajta, most minél többet szeretnének bepótolni az elmaradt élményekből, egyfajta versenyfutásban a nyakunkban lihegő negyedik hullámmal. 

Meg aztán a nyár amúgy is a felszabadultságról szól. Nyaralások, koncertek, programok, teraszozás (ahogy mostanság hívjuk). 

Mégis bizonyos dolgokban sokan azt reméljük (legalábbis hiszem, hogy nem vagyok ezzel egyedül), hogy sikerül hosszú távú változásokat hozni, hogy nem tér vissza minden egyes szokása pont ugyanoda, ahol a vírus előtt abbahagytuk. 

Gondolok itt a mindennapi higiéniára, mely terén már a járvány kitörését megelőzően is mutatkoztak hiányosságok. Már évekkel ezelőtt is zavart, hogy a hiper- és szupermarketekben tömegével kihelyezett zsemlék, kiflik és egyéb pékáruk közé az emberek sorban egymás után kézzel nyúlnak be. Bár most már ki van téve kézfertőtlenítő az üzletek bejáratánál, mire a kenyerekig elérünk, rengeteg minden mást összefogdosunk, polcokat, hűtőajtókat....

A pékárukat tároló rekeszeket a járvány óta a legtöbb helyen plexi ajtókkal látták el, így legalább a kilélegzett bacik kisebb dózisban kerülnek rájuk.

Viszont az elmúlt hetekben nap mint nap figyelhettem meg a saját szememmel, hogy a zsemlék és társaik közé sajnos most is kézzel nyúlkálnak be a legtöbben. (Sőt, egy pékségben, ahol pultos szolgál ki, és ő nyúlhat csak be a pékáruk közé, szintén azt láttuk, hogy nem használ kesztyűt.)

Pedig az erre a célra kihelyezett fogócsipeszek és nejlonkesztyűk, zacskók már a járvány előtt is sok helyen rendelkezésre álltak.

Csak akkor még egy fokkal kevésbé volt dühítő, hogy a többség nem használta őket. De most már teljes értetlenséggel kérdezem: miért kell még mindig kézzel benyúlni olyan ételek közé, amiket más fog megenni, és még csak megmosni sem lehet?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek