4 évnél régebbi cikk

Influenza: még nem késő kérni az oltást!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Influenza: még nem késő kérni az oltást!

Magas láz, levertség, végtagfájdalom – ezek az influenza jellemző tünetei. Habár az influenzaszezon januárban-februárban tetőzik majd, fontos hogy idejében beadassuk a védőoltást.

Az ünnepek előtt kevesen fordultak orvoshoz a jellemző tünetekkel. A szakértők szerint azonban a különösen veszélyeztetetteknél fontos, hogy minél korábban beadassák a védőoltást, ugyanis a védettség csak nyolc-tíz nap után alakul ki.

Az influenza-figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján nincs influenzajárvány. A 2019-es év ötvenedik hetében alacsony volt az aktivitás.

Még mindig nem késő tehát beadatni az influenza elleni védőoltást! Maga a betegség cseppfertőzéssel terjed. Két-három napos lappangási idő után hirtelen magas lázzal, izomfájdalommal, elesettséggel kezdődik.

Az influenza legjellemzőbb tünetei a láz, a fejfájás, az ízületi és izomfájdalom, a torokfájás, a rossz közérzet, az általános levertség, a köhögés, de jelentkezhet nehéz légzés is. Szövődménymentes esetekben egy hét alatt lezajlik a betegség. Azonban súlyos, szövődményes, kórházi kezelést, gépi lélegeztetést igénylő esetek is előfordulhatnak.

Térítésmentes védőoltásra jogosultak a hatvanévesnél idősebbek, továbbá a kismamák, a gyerekek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők valamint az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek