4 évnél régebbi cikk

Hogyan viszonyulnak egymáshoz a YouTube és a gyerekvideók alatti reklámok?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan viszonyulnak egymáshoz a YouTube és a gyerekvideók alatti reklámok?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Tudom, nem kell állandóan tévét és mesét néznie a gyerkőcöknek. Vannak helyette sokkal jobb, egészségesebb, mentálisan és szociológiai szempontból is hasznosabb elfoglaltságok. De ugye ezt sokkal könnyebb kijelenteni, mint a való világba átültetni. És, ha már rákukkant a gyerkőc a videókra, mi a helyzet az alattuk futó reklámokkal?

Igen, az én gyermekeim sem mesekönyvből ismerték meg Tűzoltó Samet, sőt, a Vukot is előbb látták videón, sem mint azt elolvastuk volna nekik. És van még ilyen bőven. Nincs mit ezzel kezdeni. Egy digitális világban, melyben éppen élünk, nagyon nehéz kivonni a hétköznapokból a mozgóképi világot.

Talán ha jól belegondolok, nem is feltétlen szükséges. Végül is nem digitális bennszülötteket akarunk nevelni. És igaz lehet ez minden olyan kütyüre, melyet ez a digitális világ, mint erény felkínál nekünk.

Sosem rejtettem véka alá véleményemet sem itt a Kocka Blogban, sem a Vörösmarty Rádió Vörösmarty Kocka című műsorában. Már-már mondhatni vaskalapos módon ellenzem a gyermekek túl korai bevezetését a digitalizációba.

Nyilván ez nem jelenti azt, hogy ne engedném meg saját gyermekeimnek is, hogy akár az Xbox is előkerüljön. Csak ennek idejét és mértéket kell tudni helyén kezelni szülőként.

Azonban van itt egy ennél sokkal érdekesebb, sőt, inkább bosszantóbb dolog. Ez pedig nem más, mint a digitális világ erőszakos és mértéktelen marketinges dolgai. Azon nyilván már nem lepődünk meg, hogy milyen “kifinomultan”, már-már pofátlanul tolják arcunkba a reklámokat minden platformon. Azonban a napokban megjelent hír szerint a Google most egy kicsit finomít ezen. Őszintén szólva éppen itt az ideje.

Gondolom nem vagyok egyedül azzal a tapasztalattal, amikor a lurkók leülnek az okostévé elé, mondjuk Chuggingtont nézni, de a reklámok ugyanúgy jönnek szembe, mintha én nézném. Az csak egy dolog, hogy lehetne szűrni tartalom szerint is a lejátszott videókat, miszerint gyerekvideó alatt nem toljuk mérhetetlenül a reklámokat. A másik, ami sokkal aggasztóbb, hogy a YouTube válogatás és komolyabb szelektálás nélkül tolta “gyerek-üzemmódban” is a reklámokat.

Én akkor szembesültem ezzel először, amikor a Sam tűzoltó részei között nem porraloltós reklám került a lejátszási lista közé, hanem hasraütésszerűen éppen ami sikeredett. Láttam én már így Durex reklámtól kezdve a Canestenen át a szárnyasbetétig mindent. De miért és minek? Mégis mire gondolt a YouTube, majd a gyermek, ha felnő, akkor ebből kifolyólag már márkafüggően fog választani? Nem is értem! Talán éppen ez volt az a pont, amikor előnyben kezdtem részesíteni a torrentezést.

De ennek mostantól vége.

A Google a héten jelentette be, hogy a tavalyi év tapasztalatai, illetve bírságai alapján jelentősen változtat a gyerekeket érintő adatkezelési gyakorlatán. Ez azt jelenti, hogy a Google korlátozza a gyerekeknek szánt videók nézőitől gyűjtött személyes adatokat.

Vagyis, a gyakorlatban a gyerekvideók mellett ezentúl nem lesznek személyre szabott (apa-anya preferenciái alapján összeállított) hirdetések. Ezentúl mindenkit gyereknek tekint a YouTube, aki ilyen tartalmakat néz és csak a valószínűsíthető célcsoport reklámjai futnak majd ott, azok is csak szigorú kategorizálás mellett.

Sőt, mostantól lejátszási listába sem lehet majd beilleszteni gyerekvideókat és korlátozzák majd az azok alatti kommentelési és csetelési lehetőségeket is.

Erre csak annyit tudok mondani, éljen! Éppen itt volt az ideje. Már csak a tévés mesecsatornákat kellene rávenni arra, hogy karácsony és húsvét előtt csippentsenek vissza egy kicsit a reklámokból, hogy ne érezze magát úgy a néző, hogy félórás reklámot néz, kicsi mesével megszakítva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek