4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Medve Nap, Országos Diákparlament, Burnout koncert és Úriemberek a moziban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Burnout Zenekar
Fehérvári programok a hétvégére: Medve Nap, Országos Diákparlament, Burnout koncert és Úriemberek a moziban

A hétvégén egy fokkal közelebb kerülünk a tavaszhoz, ugyanis február első napjai várhatóan tíz fok fölötti hőmérséklettel és napsütéssel operálnak. Szóval irány a szabad! Ám ha még inkább valami benti elfoglaltságot keresnétek, akkor ismételten számos fehérvári program közül válogathattok: Medve Napot tartanak a Rác utcában, a fehérvári Burnout és a Killakikitt is megmutatja magát egy-egy koncert erejéig, illetve a moziban megleshetitek Guy Ritchie új filmjét, az Úriembereket.

Fehérváron túl: Mackófarsang 2020
Mikor?: Január 30-február 2., csütörtök-vasárnap 9:00
Hol?: Fővárosi Állat- és Növénykert

Kicsit körbelesve a környező városok programjaiban rögtön szemet szúrt a Mackófarsang, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykertben bonyolítanak le, azaz Budapest szívéig kell eljutnotok, ha igazi medvés programot terveztek a hétvégére. A Mackófarsang Január 30-tól február 2-ig tart, és a négynapos rendezvény első két napjára elsősorban az óvodás és iskolás csoportokat, hétvégén pedig a családokat várják változatos programokkal és különleges kedvezménnyel.

A látogatók többek között láthatnak jegesmedvét, barnamedvét, kispandát (azaz vörös macskamedve), ormányosmedvét, sőt, pingvin és fóka látványetetés is lesz, ezeken kívül pedig ismeretterjesztő programok, játékos macikvíz, kiflisütés, farsangi báb- és álarckészítés is várja az érdeklődőket. Ja igen, a jelmezben, vagy játékmackójukkal érkező gyerekek ezen a négy napon jelképes áron, 200 forintért látogathatják meg a kertet.

Oktatás: Országos Diákparlament
Mikor?: Január 31-február 2., péntek-vasárnap 16:00
Hol?: Vörösmarty Színház

Kétszázötven fiatal részvételével rendezik meg az Országos Diákparlamentet január 31-e és február 2-a között Székesfehérváron. A diákok legfontosabb legitim érdekképviseleti fórumán a résztvevők plenáris üléseken, fórumokon és szekcióüléseken tanácskoznak  a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről. Az ODP első fontos eleme a péntek délutáni nyitó plenáris ülés lesz a Vörösmarty Színházban, amely négy fórummal folytatódik, érintve a köznevelést, a szakképzést, a felsőoktatást és az idegen nyelvi képzést. A szombati nap a szekcióüléseké, amely során fiatalok 18 szekcióban fognak dolgozni, vasárnap pedig záró planetáris ülésen döntenek az ajánlásról, melyet ezután eljuttatnak a szakminisztérium számára.

Koncert: Burnout 
Mikor?: Január 31., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A fehérvári hardrock és metál stílusban nyomuló Burnout 2007-ben látott napvilágot, nevük pedig tükrözi azt az életérzést, amelyet zenéik közvetítenek: a másnaposságot eredményező, átbulizott vad éjszakákat tükrözi, így bizony fel kell kötnötök a gatyátokat, ha zúzós számaikra akartok csápolni. A Burnout eleinte leginkább feldolgozásokat adtak elő, de fél év után már elkezdték írni saját számaikat. A fehérvári együttes már több díjat és elismerést tudhat maga mögött. Az első jelentősebb sikert 2008 ősze és a fehérvári Fezen Tehetségkutató első helyezése hozta, amelyen egy saját, Fenn az égen című dalukkal lopták be magukat a zsűri és az emberek szívébe. Nem sokkal indulásuk után már a Paksi Tehetségkutatón nyerték el a legjobb rockzenekarnak járó különdíjat, a pécsi 2010-es Rockmaratonon is elsők lettek, majd különdíjat kaptak a Peron Music tehetségkutatón. Szóval tudnak valamit, na!

Család: Medve Nap
Mikor?: Február 1., szombat 10:00
Hol?: Kézművesek Háza

Február 2-ához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához több hagyomány is kapcsolódik. A legismertebbek egyike szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából, és a napsütéses időben meglátja az árnyékát, akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek. Ezen a hagyományon alapulva tartanak február 1-én Medve Napot a Kézművesek Házában: a kreatív családi programon lehet készíteni mackókat fonalból, filcből, gyapjúból, textilből, fából, gyöngyből, mézeskalácsból. Kézműves szakértők mutatják be a varrás, a horgolás, a fűzés, a faragás és a sütés technikáját, a nyersanyagokat is a szervezők biztosítják.

Koncert: Killakikitt
Mikor?: Február 1., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Hétvégén ismét minőségi hiphoptól lesz hangos Fehérvár, ugyanis nem kisebb csapat látogat városunkba, mint a Killakikitt, akik számos igencsak belevaló számot adtak ki az évek alatt. AZA és Tirpa a szókimondóság végső határait feszegető magyar rap duó 2004-ben álltak össze, azóta négy lemezt hoztak tető alá, legutóbb a tavaly megjelent Főgonosz Flow-t, amelyre egy országjáró turnét is felfűztek. Eddigi legnagyobb durranásuk a 2014-es Killafoons volt, amelyet zeneileg a világhírű német produceri csapat, a Snowgoons pakolt össze, és külföldi közreműködők is helyet kaptak az anyagon: többek között az Onyx, Snak The Ripper, Merkules, és az N.B.S. is hallható a sikeres lemezen. Reméljük az új korong is hasonló babérokra tör.

Mozi: Úriemberek
Mikor?: Január 30-tól
Hol?: Cinema City Alba

Guy Ritchie nevét azóta emlegetjük egy lapon a legnagyszerűbb rendezőkkel, amióta olyan alkotásokkal tette szebbé az életünk, mint az 1998-as A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső vagy a 2000-es Blöff, amelyek velős és ütős párbeszédeiből mind a mai napig tudunk idézni. Ritchie amilyen gyorsan berobbant, olyan gyorsan tapasztalta meg, hogy nem minden arany, ami fénylik, így egyre gyengébb alkotásokkal boldogította rajongóit. A 2019-es Aladdin bár szép kis summát hozott a konyhára, azért messze van rajongók által elvárt minőségtől. Ha minden igaz, akkor következő alkotásával, az Úriemberekkel Guy Ritchie visszatér a gyökereihez, és hamisítatlan angol gengsztermozival örvendezteti meg a népeket. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek