Rain showers20 °C
2020. június 3. szerda Klotild
Menü

Ha csak egy videót nézel meg ma: lenyűgöző drónfelvétel készült a Tiszából kiemelt 103 éves gőzhajó roncsáról

Hosszasan elhúzódó előkészületek és munkálatok után január 26-án végre a partra vontatták a legnagyobb magyar folyami lapátkerekes gőzhajót, a Szőke Tisza roncsát, amely korábban a Tiszában süllyedt el. Most madártávlatból csodálhatjátok meg a nem mindennapi látványt, ahogy az egykor teljes pompájában tündöklő gőzös partra vetett halként, meggyötörten fekszik a legmagyarabb folyó partján.

A napokban érdekes felvételre bukkantam a YouTube-on, amelyet Axefly Vision töltött fel csatornájára, és drónvideón mutatja be a Tisza partján pihenő Szőke Tisza nevű gőzhajó roncsát.

Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy a gőzös maradványainak kiemelését még 2019 októberében kezdték meg, majd 2020. január 26-án fejezték be, amikor is teljes egészében a partra húzták a monstrumot.

A mentést komoly előkészítő munka előzte meg: a Ma-Hard Vízépítő Kft. szakemberei többek között tizenöt felfújható ballont gyártattak, amelyek tíz méter hosszú és másfél méter átmérőjűek, egyenként akár nyolcvan tonna teherbírásúak. 

Ezek közül kettőt átfűztek még a folyómederben álló, a parthoz vontatott test alatt, majd a ballonokat felfújva emelték meg a hajó a szárazföld felé álló tatját. Onnantól a drótkötelek, a csigasorok és a csörlők vették át a főszerepet, amelyek segítségével szépen lassan a kimentették a folyóból a Szőke Tiszát.

Jó, jó, de mit kell tudni a Szőke Tiszáról?

A Szőke Tisza a Ganz-hajógyár újpesti üzemében készült el 1917-ben, a több mint hetvenhét méteres, kétkéményes gőzös akkor a IV. Károly nevet kapta.

A hajó a monarchia felbomlását követően a Sasra, majd 1930-ban Szent Imrére keresztelték át. A gőzös a II. világháború alatt Ausztriában szolgált, csak 1947-ben érkezett vissza Magyarországra. Az 1950-ben Felszabadulás nevet kapó hajót 1957-58-ban újították fel és építették át sétahajóvá. 

1976-ban vonták ki a forgalomból, ezt követően állóhajóként üzemelt a fővárosban, két évvel később került Szegedre, ahol az 1980-as években étteremként, majd diszkóhajóként működött. A leromlott állapotú hajót 2000-ben vontatták a Tápéi-öbölbe, ahol 2012-ben süllyedt el. 

2020-ban viszont sikerült a gőzhajó roncsának a kiemelése, amely egészen megdöbbentő, már-már festői látványt nyújt, ahogy hosszan elterül a Tisza partján. Most mondjátok, hogy nem csodálatos!

(Forrás: MTI)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

 • Meghosszabbították a határidőt
  Meghosszabbították a határidőt
 • Levelet küld a NAV
  Levelet küld a NAV
 • Készülnek a nagyobb forgalomra
  Készülnek a nagyobb forgalomra
 • Lesz vízi színház Szarvason
  Lesz vízi színház Szarvason

A hét sztorija

 • Keresik a diákmunkásokat nyárra
  Keresik a diákmunkásokat nyárra
 • 50 milliárdos támogatás kkv-knak
  50 milliárdos támogatás kkv-knak
 • Kisfaludy Program - holnaptól lehet pályázni
  Kisfaludy Program - holnaptól lehet pályázni
 • Vándortáborokba lehet jelentkezni
  Vándortáborokba lehet jelentkezni
 • Emlékezés Trianonra Öreghegyen
  Emlékezés Trianonra Öreghegyen
 • Egymásra hangolva - Meghosszabbították a pályázatot
  Egymásra hangolva - Meghosszabbították a pályázatot
 • Újraindult a személyes ügyfélfogadás
  Újraindult a személyes ügyfélfogadás
 • Napközis táborokat szervez a SZÉNA Egyesület
  Napközis táborokat szervez a SZÉNA Egyesület

Eseménynaptár