4 évnél régebbi cikk

Ragadozó madarak (Birds of Prey) kritika: Harley Quinn ismét megmutatta, miért ő az egyik legnagyszerűbb képregényes antihős
Fehérvár Médiacentrum fotója
Warner Bros./Claudette Barius
Ragadozó madarak (Birds of Prey) kritika: Harley Quinn ismét megmutatta, miért ő az egyik legnagyszerűbb képregényes antihős

A DC folyamatos buktái után levonta a következtetést és a jövőben olyan mozikat indítanak hódító útra, amelyek önállóan is megállják a helyüket a képregényfilmek végeláthatatlan tengereben. Persze gyorsan kikapták a tömegből az apróbb reménysugarakat, így a Wonder Woman-Aquaman-Shazam!-trió után Harley Quinn is megkapja saját alkotását. Vagyis ez így nem teljesen igaz, ugyanis a Ragadozó madarak olyan gothami csajokra koncentrál, akik nincsenek rest ellátni a rosszarcok baját. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Ragadozó madarak! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Marvel sikeres univerzumépítésének köszönhetően a DC Comics is meg akarta lovagolni a szuperhősök által kreált hullámot, ám míg Vasembernek és társainak több év állt a rendelkezésükre, hogy elmeséljék egymással szorosan kapcsolódó történeteiket, addig a DC alig pár év alatt akarta behozni a lemaradást, ennek köszönhetően pedig olyan kaotikus világot teremtettek meg, amely inkább taszította, mint vonzotta a nézőket.

Minden Az acélemberrel kezdődött, amely úgy ahogy szódával elment, de a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, Az Igazság Ligája és a Suicide Squad - Öngyilkos osztag akkora bukta lett, hogy a Warner Bros. teljes egészében átalakította a szuperhősös filmjeikre vonatkozó taktikájukat: azaz belátták, esélytelen, hogy behozzák a Marvellel szembeni lemaradásukat, így olyan filmeket küldenek a mozikba, amelyek apró utalásoktól eltekintve önállóan is megállják a helyüket.

És láss csodát, a következő két alkotásuk igazi kasszasiker lett: a Wonder Woman, az Aquaman és a Shazam! is olyat kalandot mutatott be, amelyre egyöntetűen csettintettek a rajongók és a kritikusok egyaránt. Hogy mi a váratlan siker titka? A Marvel filmjeinek hangulatát lemásolva kicsit engedtek a gyeplőn, és már nem a búskomorság a legjellemzőbb adalék, hanem élettel töltötték fel a karaktereket, akik sokkal jobban muzsikálnak a realitástól kicsit eltávolodó terepen.

Ennek fényében készült el a csúfos bukások egyik legjobban működő karaktere, Harley Quinn által fémjelzett Ragadozó madarak, amely már az előzetesekkel sem árult zsákbamacskát: olyan őrült utazást vetített előre, mint maga a Bohóc Herceg szerelmeként számon tartott eszelős lány.

 

Sztori

A csodasztikus Harley Quinn (Margot Robbie) éppen azzal van elfoglalva, hogy maga mögött tudja az alvilág Bohóc Hercegével, Jokerrel való (mind magára, mind a környezetére) kártékony románcát, amikor is az árva Cassandra Cain (Ella Jay Basco) egy igencsak értékes gyémánttal lesz gazdagabb, amit egyenesen a hírhedt Viktor Zsasz (Chris Messina) zsebéből csempészett ki, és nem mellesleg rendkívül nagy jelentőséggel bír egy bizonyos Roman Sionis, alias Fekete Maszk (Ewan McGregor) számára.

Nem sokkal a lopás után Cassandrát lecsukják, ő pedig ijedtében lenyeli a gyémántot, ezzel pedig nem hagy más választást az életére törő bérgyilkosoknak és gengszterek, mint hogy megöljék őt. Szerencsére az elvétve emberi érzésekkel is megáldott Harley Quinn a fiatal lány védelmére kel, ám miután Sionis megtudja, hogy már nem áll Joker védelme alatt, ő is célponttá válik.

Hogy Harley élve kerüljön ki a buliból, egyetlen megoldás körvonalazódik előtte: el kell tennie láb alól Roman Sionist és a földdel kell egyenlővé tennie a teljes birodalmát. Persze ehhez egyedül kevés lesz, így összetoborozza az életveszélyes csajokból álló brancsát, a Ragadozó madarakat, hogy jól seggbe rúgják az életükre törő rosszarcokat.

 

Karakterek

Változatos szereplők ide vagy oda - van itt egy Fekete Kanári (Jurnee Smollett-Bell), Vadásznő (Mary Elizabeth Winstead) és felbukkan Renee Montoya (Rosie Perez) is -, sajnos egyikőjüket sem sikerült jobban megismernünk, így a Ragadozó madarak tagjai helyett két olyan karakterre fókuszálok, akik ténylegesen is emlékezetesre sikeredtek.

Harley Quinn az Harley Quinn. Már a Suicide Squad - Az Öngyilkos osztagban is parádézott, simán vitte a show-t, nem mellesleg, amikor felbukkant, akkor minden szem rá szegeződött - és nem feltétlenül azért, mert enyhén lenge öltözetben parolázott az alvilági söpredék között.

Nos, ugyanezt a formát átmentette a Ragadozó madarakba és nagy örömömre még többet láthatunk a szeszélyes személyiségéből. Ha sarokba szorítják, akkor akcióhősöket megszégyenítő akrobatikával aprítja az ellent, ha ismerkedni próbál, akkor tud cuki is lenni, ha pedig szenvedni kell, akkor telenyomja a száját sajtszósszal. Szóval van itt minden.

A másik karakter, akit érdemes megemlítenem az a gothami maffiavezér, Roman Sionis, alias Fekete Maszk, akiben már az előzetesek nézésekor is láttam potenciált, ám magam mögött tudva a Ragadozó madarak egyértelműen kijelenthetem, hogy az elmúlt évek egyik, ha nem a legjobb rosszarcát alkották meg. Ewan McGregor tökéletesen formálta meg a kicsit személyiségzavaros maffiózót, aki alapvetően egy szórakoztató karakter, ám ha kell, akkor felveszi az álarcot (szó szerint), olyankor pedig igencsak badass tud lenni. Szóval piros pont.

 

Összegzés

Az a helyzet, hogy borzasztóan vártam a Ragadozó madarakat (a Margot Robbie által életre keltett Harley Quinn Joker mellett az egyik kedvenc antihősöm vagy gonosztevőm, kinek mi), és bár összességében tetszett a film, mégis hiányérzettel hagytam el a mozitermet. 

Sokáig gondolkodtam a miértjén, és végül arra a megállapításra jutottam, hogy konkrétan Quinn kisasszonyon kívül mintha senki nem passzolt volna a filmbe. Mármint szó se róla, voltak itt jópofa meg jól pofán vágni való karakterek is, de nekem valahogy nem állt össze ez a híresen hírhedt csajos brigád, akik ráadásul a címben is szerepelnek, nem beszélve arról, hogy a trailerek sokkalta több játékidőt jósoltak egyenként nekik.

Ott voltak, ide-oda röpködtek (előfordult, hogy kokainfelhőben), de mivel a fókusz végig Harley Quinnen (és természetesen a balhé kirobbantóján, Cassandra Cainen) volt, szerintem simán jobb lett volna úgy a mozi, ha a kihagyják a madárkákat, és csak és kizárólag az egykori pszichiáterre és újdonsült védencére koncentrálnak a készítők.

Ettől függetlenül a Ragadozó madarak így is kellemes meglepetés, és simán veri a legtöbb DC Comics által szélesvászonra megálmodott alkotást. Kicsit kaotikus és szabadszájú, ám könnyen rá lehet hangolódni, de hát mit is lehet várni egy Harley Quinn által levezényelt bombasztikus ámokfutástól?

A Ragadozó madarakat bőven a leghangulatosabb szuperhősös mozik között lehet emlegetni (Gotham piszok jól néz ki), nyilván megvannak a maga hibái, de ezzel együtt is egy könnyen befogadható alkotást tett le az asztalra Margot Robbie és Cathy Yan (Robbie nem csak szereplőként, hanem producerként is tevékenykedett, Yan pedig az egész balhé direktora volt).

Ha lájtos szórakozásra vágynátok, tökös csajokkal a főbb szerepekben, akkor a Ragadozó madarak a ti filmetek lesz, ha pedig épkézláb elvárásokkal akarnátok rávetni magatokat a DC Comics újabb össznépi mozijára, akkor inkább kerüljétek el jó messzire, ugyanis ez a mozi egy pillanatig sem veszi komolyan magát. 

10/7 - A Ragadozó madarakból alig látunk valamit, cserébe Harley Quinn csak úgy beragyogja a mozivásznat

(A kritikát a Cinema City Alba támogatta.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek