4 évnél régebbi cikk

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk (Bad Boys For Life) kritika: kicsit öregnek nézel ki cula!
·Filmfilm·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaBad Boys - Mindörökké rosszfiúk (Bad Boys For Life) kritika: kicsit öregnek nézel ki cula!
·Filmfilm·Utolsó frissítés: undefined

Folytatódik a hollywoodi folytatások vagy újragondolások végeláthatatlan és indokolatlan dömpingje: lekapnak egy jól csengő nevet a polcról azzal a feltett szándékkal, hogy megmutassák a fiatalabb generációknak is, milyen menő mozikon nőttek fel a nagy öregek. A következő áldozat a két epizódot megélt Bad Boys lett, amely bőven elég volt már 2003-ban is, ám valamiért úgy döntöttek a nagy filmesek, hogy megéri összeverbuválni a bandát (Will Smith, Martin Lawrence) újabb felejthetetlen akcióorgiára. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A kilencvenes években Michael Bayről még korántsem a Transformersek és az indokolatlan összetákolt akcióorgiák, illetve az öncélú robbantások ugrottak be az átlagnéző számára. Bay pályájának derekán olyan klasszikusokkal lepte meg az emberiséget, mint A szikla, az Armageddon, a Pearl Harbor vagy éppen a Bad Boys. Ugye, hogy ugye?

Az 1995-ben debütált Bad Boys két lökött rendőrről szólt, akik vállvetve küzdöttek meg az ellennel, és főleg a közöttük lévő kémia, illetve dinamika volt az, amelynek köszönhetően fiatalok ezreinek a szívébe lopták be lövöldözték be magukat. A hatalmas sikerre való tekintettel nyolc évre rá (látjátok, akkor tudták, hogyan kell a filmekkel bánni) érkezett is a folytatás, amely még több akcióval, még ütősebb szövegekkel és két és fél órás játékidővel próbálta elvarázsolni a rajongókat - mert hát a rosszfiúkból sosem elég.

Sajnos akkor, a második felvonással elkaszálták a szériát, pedig olyan mozikat tettek le az asztalra, amelyek sok idő elteltével is még mindig élvezhetőek, ráadásul az évek alatt a Bad Boys-ok kultfilmmé nőtték ki magukat, így várható volt, hogy előbb vagy utóbb bekerülnek a hollywoodi darálóba, és ismételten hadba fogják sokak fiatalkorának két legnagyobb hősét, Mike-ot és Marcust, alias Will Smith-t és Martin Lawrence-t.

A Bad Boys - Mindörökké rosszfiúkat már nem Michael Bay jegyzi (bárki-bármit mond, nagy hiba), hanem az Adil El Arbi-Bilall Fallah kettős (ha úgy érzitek, hogy utánuk kell olvassatok, akkor megnyugtatlak titeket: nem vagytok egyedül), és hát bármennyire is nagy kedvenc volt a Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? és a Bad Boys 2. - Már megint a rosszfiúk, félő volt, hogy el fogják szúrni a harmadik etapot.

Sztori

Már attól öregnek érzem magam, hogy leírom: nem kevesebb, mint tizenhét évvel járunk a Bad Boys második felvonásának eseményei után, amikor is úgy tűnhet, hogy Mike (Will Smith) semmit sem változott az elmúlt időszakban. Ugyanazt a playboy-életet éli, mint fiatalkorában, azaz drága öltönyökben szambázik, és még drágább autókkal üldözi a rosszarcokat. 

Vele ellentétben Marcus (Martin Lawrence) már inkább a nyugdíjas éveire fókuszálna, ugyanis nem elég, hogy apa lett, de lányának született egy gyereke, így nagyszülői teendőinek is eleget kell tennie. És hát amellett nem nagyon fér meg a száguldozás és lövöldözés.

Persze ahogy megszokhattuk, nem fog ez ilyen simán menni, ugyanis amikor végleg elhatározná, hogy leteszi a lantot, Mike életére törnek egy régi ügy miatt, így kénytelen lesz még egy utolsó balhéra összeállni cimborájával, és leszámolni drogdílerekkel. Tudjátok: rosszfiúk egy életre...

Karakterek

Most mit is mondjak róluk? Ugyanolyan szerethetőek és idióták (vagy szerethetően idióták), mint voltak az első két Bad Boysban annyi különbséggel, hogy most már kicsit megöregedtek, rozsdásabban mozognak, és ez a folyamatos pörgés és durrogtatás (piff, puff, dirr, durr - ugye?) már nem feltétlenül áll jól nekik. 

Mondjuk az külön tetszett, hogy ebből ők sem restek poént csinálni, és folyamatosan egymást froclizva próbálják elkerülni az elkerülhetetlent, hogy bizony ők sem élnek örökké, de azért rosszfiúk maradnak egy életen át, és még egyszer összeállnak, hogy szétrúgjanak pár segget.

Ennek fényében mind Will Smith, mind pedig Martin Lawrence hozta azt a szintet, amit eddig megszokhattunk tőlük korábbi alkotásaikban és a régi Bad Boysokban: folyamatosan osztják az igét, szinte be nem áll a szájuk, ám ha drámaibb pillanatok következnek, azt is teljes odaadással élik meg. Nincs mit többet mondani: még mindig jó őket látni a mozivásznon.

Összegzés

A Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk kicsit felemásra sikeredett. Szép volt, jó volt, de miután kijöttem a moziteremből, konkrétan nem éreztem semmit, másnap reggel meg már azt is nehezen tudtam felidézni, hogy mi is volt pontosan a film cselekménye. Jött Will Smith és Martin Lawrence és ledarálták az ellenséget. És ennyi. 

Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy botrányosan rossz lenne, csak egyáltalán nem ad többet, mint az első két epizód. Mondjuk ez egyrészt jó, mert egy kicsit bénácska akciófilmmel visszautazhattam az időben, ám mai szemmel ez már kevés. De belegondolva nem is értem, hogy milyen elvárásaim voltak, ugyanis a Bad Boys-franchise mindig is ezt tudta: nyomdafestéket nem tűrő dumák, végeláthatatlan akciók és fröcsögjön a vér, de dögivel. Na, hát ezek az új részben is megvannak. 

Megmondom őszintén, simán meglettem volna egy újabb Bad Boys nélkül is, ám ha már így alakult, hogy a rosszfiúk is megkapták a maguk modern újragondolását, akkor nem tehettem mást, mint végigülni és imitt-amott még élvezni is azt. Nem mondom, hogy a széria legjobb darabja lett, de semmivel sem lóg ki a többi mozi közül.

Azt is megmerem kockáztatni, hogy a film kicsit frissítőleg is hatott a mai felhozatalban, úgyhogy minden hibája ellenére tényleg csak ajánlani tudom. Akik egy laza akciófilmre vágynának, azoknak irány a mozi, de szólok: másnap ugyanúgy a két klasszikus Bad Boys él tovább az emlékezetetekben.

10/5 - Néhol jópofa, néhol érdektelen, de legfőképpen felesleges folytatás

(A kritikát a Cinema City Alba támogatta.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek