4 évnél régebbi cikk

Veszélyek kutyasétáltatás közben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly
Veszélyek kutyasétáltatás közben

Nem csak vegyi anyagok, akár egy műanyag zacskó is veszélyes lehet, ha kutyánk lenyeli. A szándékos mérgezés sem ritka – nemrég a Csónakázó tónál találtak oda nem illő, az állatokra veszélyes kapszulákat.

Január 30-án egy fehérvári lakos Facebook-bejegyzésben figyelmeztette a tó körül sétáltatókat, mert kék kapszulákat talált, melyekben valószínűleg rovarölő szer, és fagyálló folyadék volt. Utóbbi édeskés íze és illata csábító lehet az arra járó kutyáknak – ebben az esetben feltételezhető, hogy valaki szándékosan szórta szét őket.

Ha kedvencünk olyasmit nyel le, amit veszélyesnek vélünk, fontos a megfelelő reakció – nem kell ugyanis feltétlenül állatorvoshoz rohanni.

"Érdemes megnézni, hogy a kutyánál jelentkezik-e valamilyen tünet? Egy mérgező anyag elfogyasztása után előfordulhat a nyálzás, vagy öklendezés. Esetleg az, hogy elkezd szédelegni, úgy viselkedik, mintha be lenne rúgva, vagy bódult állapotban lenne. Fejét lógatja, kedvetlenné válik, tehát ha egy hirtelen magatartás változás figyelhető meg, akkor viszont nem szabad gondolkodni, akkor azonnal be kell vinni egy állatorvosi rendelőbe vagy egy állatkórházba." -  mondta Lukács Gábor állatorvos.

 A megelőzés nem könnyű – hogyan is tarthatnánk vissza az állatot a szaglászástól, járkálásról?

Mégis vannak biztonsági lépések: fontos, hogy egy engedélyezett, biztonságos területet válasszunk a sétáltatáshoz. Az igazán óvatos gazdik nem csak a földön hagyott anyagoktól, akár a többi járókelőtől, kutyától is védik kedvencüket.

A szándékosság sajnos nem ritka – elsősorban lakótelepek közelében fordul elő, ahol valakit idegesít egy állat. Mérgező, állatokra veszélyes anyag kihelyezése 150 000 forintos bírsággal is büntethető – állatkínzásért pedig letöltendő szabadságvesztés járhat.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek