4 évnél régebbi cikk

Már a vérnyomásnapló is beköltözik a telefonunkba!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
https://pixabay.com/
Már a vérnyomásnapló is beköltözik a telefonunkba!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Már megint vagy még mindig okostelefon. Lassan minden hétre jut egy olyan téma, ami azt a tényt erősíti, hogy életünk egyre jobban ráépül az okostelefonokra és az okoseszközökre. Nincs ezzel gond, ezt már régóta mondom, csak arra használjuk, amire tényleg hasznos. Most a vérnyomásnapló (KardioNapló) kerül terítékre.

Így van ez most is. Még január végén volt a XVIII. Regionális Hipertónia Nap a Debreceni Egyetemen, ahol a konferencián mutatták be a szakmai grémium számára azt az alkalmazást, mely nyilván nem világmegváltó, azonban igen sokat segíthet a magas vérnyomással küzdőknek.

A KardioNapló nevű alkalmazás nem más, mint a napi mért vérnyomás értékek naplózására szolgáló okostelefonos alkalmazás. Azt nyilván mindenki tudja, hogy aki hipertónia küszködik, annak mennyire fontos a napi többszöri vérnyomásmérés és annak pontos rögzítése is.

Persze ezt eddig is meg lehetett tenni, sőt, meg is kellett. Azonban míg ezt korábban kis füzetekbe, esetleg házilag eszkábált Excel-fájlokba, rosszabb esetben egy sima papírlapra írogatták a felhasználók, addig ezt mostantól már digitálisan is megtehetik.

A KardioNapló alkalmazás használatához egyáltalán nem kell űrhajó pilótának lennünk, és ez egy igen fontos tény. Maga az app könnyen kezelhető, átlátható és ez a felhasználók szempontjából, no, meg az alkalmazás népszerűsége szempontjából is fontos. A KardioNapló nem csak arra használható, hogy beleklimpírozzuk a napi mért értékeket.

Az app lényege, hogy a mért értékek alapján heti, havi statisztikát képes készíteni, melyet egy igen látványos diagram formájában összegez. Sőt, ezekből az adatokból pár kattintással készít egy PDF-formátumban megnyitható vérnyomás naplót is, melyet szintén néhány kattintással már el is tudunk küldeni email formájában akár a háziorvosunknak is.

Nyilván ezek nem akkora fícsörök, hogy ettől a világ megfordulna. De legyünk őszinték, mai rohanó világunkban, amikor szinte mindig sietünk és mindig elmarad valami, ezek az apró, de nagyon hasznos lehetőségek sokat jelentenek.

 

A KardioNapló kezelő felülete egyszerű és letisztult, könnyen és gyorsan tudjuk a mért adatokat rögzíteni, majd a háziorvos számára email formájában  megküldeni (Fotó: apps.apple.com)

Amúgy az alkalmazás itt nem áll meg. A vérnyomás értékek mellett naplózható a koleszterinszint is, sőt, hasznos tippek és tanácsok formájában is segíti a magas vérnyomással élőket. Plusz extraként pedig emlékeztetőket is lehet kérni, akár a soron következő vérnyomásmérés időpontjához, akár a következő tabletta bevételéhez.

Tudom, léteznek hasonló alkalmazások a milliónyi letölthető programmal telezsúfolt alkalmazás áruházakban, de a KardioNapló egyrészt magyar fejlesztés, másrészt reklámmentes, nem utolsó szempontból pedig még a telefonunkat sem terheli agyon. Az alkalmazás elérhető iPhone-okra az AppStore-ban és Androidos telefonokra a PlayÁruházban is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek