4 évnél régebbi cikk

Már e-könyv olvasót is kölcsönözhetsz Fehérváron, a Széna téri tagkönyvtárból
Már e-könyv olvasót is kölcsönözhetsz Fehérváron, a Széna téri tagkönyvtárból

Máris nagy az érdeklődés a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri tagkönyvtárának új szolgáltatására: ezentúl e-könyv olvasót is hazavihetnek a beiratkozottak.

Örömmel fedeztük fel a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár Facebook-oldalán, hogy mostantól már elektronikus könyvolvasókat, és azokra feltöltve több száz könyvet kölcsönözhetnek ki az olvasni vágyók. Jó hír ez azoknak, akik most ismerkednének meg ezzel az eszközzel, és azoknak is, akik szeretik magukkal vinni az olvasnivalót, de nem akarnak vaskos könyveket cipelni a táskájukban.

A részletekről Komlósi József tagkönyvtárvezetőt kérdeztük:

Hány darab e-book olvasó kölcsönözhető a könyvtárból, és milyen határidőre?

Három darab eszközünk van, egy hagyományos nyomógombos, és két érintőképernyős. A kölcsönzés feltételei megegyeznek a hagyományos könyvekével, tehát harminc napra lehet kivenni őket, és a határidő kétszer hosszabbítható. Jelenleg mind a hármat ki is kölcsönözték, és az egyikre már van előjegyzés is.

Milyen e-könyv választék elérhető az eszközökhöz?

Több mint ötszáz könyv van rajtuk, ezeknek a nagyobb része, mintegy kilencven százaléka a magyar elektronikus könyvtárból ingyenesen letölthető e-könyv. De ezek mellé vettünk újakat is, sok köztük a mostani sikerkönyv, olyan szerzőktől, mint Náray Tamás, Závada Pál, Bauer Barbara, Grecsó Krisztián. A könnyűtől a kortárs magyaron keresztül a külföldiekig sok népszerű könyv elérhető rajtuk.

Otthon letöltött könyveket is lehet olvasni rajtuk?

Nem elsősorban erre szolgálnak. Adunk hozzá mindent, ami szükséges, töltőt is, szóval inkább azt támogatjuk, hogy az általunk adott könyveket olvassák rajtuk.

Jellemzően kik kölcsönzik ki az e-könyv olvasókat?

A fiataloknak valószínűleg van saját, mert jellemzően az idősebb, nagyszülői korosztály érdeklődik irántuk. Ez egy jó lehetőség számukra, hogy megismerkedjenek az eszköz használatával. Persze akadt, aki már egy nap után visszahozta, mert rájött, hogy nem az ő világa. Olyan is akadt, aki sokat utazik, és ezt kényelmesebben tudja használni, mint a papíralapú könyvet.
 
Más tagkönyvtárakban is elérhető ez a szolgáltatás?

Jelenleg csak nálunk.

További részletek itt:
 

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek