4 évnél régebbi cikk

Nyugalmat tapasztalnak a székesfehérváriak, akik jelenleg Észak-Olaszországban vannak
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Nyugalmat tapasztalnak a székesfehérváriak, akik jelenleg Észak-Olaszországban vannak
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Több székesfehérvári is utazott a napokban Észak-Olaszországba, őket kérdeztük, hogy mit tapasztalnak a koronavírus tekintetében Európában jelenleg legfertőzöttebbnek számító országban.

Immár heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak. A fertőzöttek száma meghaladja a 200-at, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-at Venetóban tartanak számon.

Még vasárnap döntött úgy az olasz kormány, hogy az észak-olaszországi Lombardia és Veneto régiók térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda.

Az Észak-Olaszországban tartózkodó székesfehérváriakat kérdeztük, hogy mit tapasztalnak a koronavírus tekintetében Európában jelenleg legfertőzöttebbnek számító országban. 

"A Városi Síbank által szervezett csoportos síelésen vagyunk Forni di Soprán, ami az észak-olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található közel ezer fős település. Itt nem érzékelünk semmit, nem láttunk még szájmaszkos embert sem. Természetesen folyamatosan figyelem a híreket, és ha úgy látom, hogy szükség van rá, akkor az azonnali hazaindulás mellett döntök" - mondta el munkatársunk, Bácskai Gergely, a Székesfehérvár.hu felelős vezetője.

A székesfehérvári Aranykéz alapítványi iskola tanulói,  valamint az intézmény igazgatónője még vasárnap repültek el Milánóba az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében.

"A városban, Milánóban teljes a nyugalom, az olaszok nagyon lazák, minden bolt, étterem, kávézó tele van. Központi rendeletre 24-25-én a dóm, a Scala és a múzeumok zárva tartanak. A tömegközlekedés tökéletes, mindenki végzi a dolgát" - mesélte kérdésünkre Székely Krisztina, igazgató.

Bár egyelőre Horvátországban és Szlovéniában nem regisztráltak megbetegedést, hétfőn mindkét ország fokozott készenléti állapotot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. Ugyancsak hétfőn jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, hogy koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban.

Az Index.hu közben azt írja, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható koronavírussal kapcsolatos telefonszámain (06 80 277 455 és 06 80 277 456) érdeklődőkkel közlik, hogy a tünetek megjelenése előtt nem mutatható ki a vírus, így addig a szűrésnek sincs értelme. Azt tanácsolják, aki olyan helyen járt, ahol már felütötte fejét a járvány, maradjon otthon és ha izomfájdalmat, lázat és egyéb influenzaszerű tüneteket tapasztal, haladéktalanul hívja telefonon háziorvosát, aki tájékoztatást ad a további teendőkről. 

A Covid-2019 névre keresztelt koronavírus első betegét 2019. december 12-én diagnosztizálták a kínai Vuhanban. Az emberben korábban nem azonosított vírustörzs lázat, légzési nehézségeket és tüdőgyulladást okozhat, lappangási ideje 14 nap, de esetenként ennél több idő is lehet. A vírus halálozási arányszáma (R0) 2,3%, a fertőzöttek közül az idősek és a betegek (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás,  krónikus légzőszervi betegségek, diabétesz) a legveszélyeztetettebbek. A 80 év felettiek körében a fertőzés 14%-ban végződik halállal, míg 39 éves korig ugyanez az arány szinte elenyésző, a 9 év alatti gyerekek körében pedig még nem halt bele senki a vírusba.

A koronavírus-járvány terjedését online egy folyamatosan frissülő térképen lehet követni. 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek