1 évnél régebbi cikk

Hazajöttek Olaszországból a fehérvári Aranykéz iskola diákjai - ez történik most
·Infókoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Hazajöttek Olaszországból a fehérvári Aranykéz iskola diákjai - ez történik most
·Infókoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A Tisztiorvosi Szolgálat által előírt protokoll szerinti eljárásban részesülnek a diákok. Székesfehérvár polgármestere közleményt adott ki a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásról és intézkedéssorozatról.

Még vasárnap utaztak el a székesfehérvári Aranykéz Középiskola és Szakiskola tanulói Milánóba az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében. Az eredetileg háromhetesre tervezett programot a koronavírus következtében kialakult helyzet miatt azonban megszakították, és szerdán hazautazott a csoport - tette közzé Facebook-oldalán Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára. 

Az elsődleges információk szerint minden székesfehérvári diák hazaérkezett, senki sem mutat tüneteket, de ennek ellenére mindenki a Tisztiorvosi Szolgálat által előírt protokoll szerinti eljárásban részesült.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a város honlapján tett közzé közleményt a koronavírussal kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül teszünk közzé mi is:

"Bár hatóságilag nem az önkormányzat az illetékes, hanem a Kormányhivatal népegészségügyi szakembereinek hatáskörébe tartozik a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás és intézkedéssorozat, ám az elmúlt napokban beérkezett lakossági megkeresések kapcsán Székesfehérvár polgármestereként szükségesnek érzem, hogy az alábbi lakossági tájékoztatót közzétegyük.

Tudomásunk szerint szerencsére Székesfehérvár területén nincs koronavírustól beteg személy. Ennek ellenére folyamatosak a megelőző intézkedések, amelyeket a tisztiorvosi szolgálat fog össze országos, megyei és járási szinten. A háziorvosok és házi gyermekorvosok is megkapták a szakmai tájékoztatást az általuk követendő vizsgálati eljárásrendről.

A legtöbb kérdés városunkban az Aranykéz Középiskola kapcsán merült fel. Az intézmény igazgatójával telefonon felvettem a kapcsolatot, városvezetőként kértem tájékoztatását. Felhatalmazásával az alábbi fejleményekről tudok beszámolni: a legtöbb tanuló már hétfőn hazatért, a csoport utolsó három tagja pedig ma érkezik haza Milánóból. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy valamennyi diák és kísérő jól van. Már hazaérkezésükkor felvették a kapcsolatot az iskolaegészségügyi szolgálattal, és az elkövetkező két hétben nem mennek iskolába.

Biztos vagyok abban, hogy sok fehérvári járt az elmúlt hetekben külföldön. Kérem, hogy mindenki tartsa be a szakemberek által elfogadott eljárásrendet: a hatóságok által kiadott szakmai protokoll alapján, aki az elmúlt két hétben Észak-Olaszországból vagy a koronavírussal érintett országok bármelyikéből hazatért, és bármilyen betegségtünetet észlel magán, az maradjon otthon, és semmiképpen se személyesen, hanem telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, illetve a rendelési időn kívül az ügyelettel! Előzetes egyeztetés nélkül semmiképpen se keressenek fel egészségügyi intézményt, hanem a telefonos tájékoztatás alapján járjanak el a továbbiakban.

Teljes lista a fehérvári háziorvosok, házi gyermekorvosok és az ügyelet telefonos elérhetőségeiről.

Működik éjjel-nappal elérhető országos ügyeleti központ is, a 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 ingyenesen hívható telefonszámokon, valamint a koronavirus@bm.gov.hu címen is tehetnek bejelentést, kérhetnek információt a témában.

A fehérvári iskolák vezetőihez is levélben fordultam ma, hogy a közösség biztonsága érdekében halasszák el, szervezzék át új időpontra valamennyi tervezett intézményi utazásukat. Legyen szó akár sítáborról, akár pályázati programok keretében megvalósuló külföldi útról.

Szeretném felhívni figyelmet a kézmosás fontosságára és a kézfertőtlenítő használatára. Valamennyi nyilvános WC-be ezek a Városgondnokság közreműködésével kihelyezésre kerülnek. Kérem az intézmények, magánszolgáltatók és bevásárlóközpontok vezetőit, hogy lehetőségeik szerint ők is helyezzenek ki kézfertőtlenítőket.

A városi uszodában is óvintézkedéseket vezettünk be: tilos az uszodát használnia minden olyan személynek, aki az elmúlt 14 napban vagy a járvány végéig olyan országokból tér haza, amely érintett a koronavírus-fertőzéssel.

A vírusok különösen az idős, illetve a betegség miatt legyengült szervezetre veszélyesek, ezért fontos, hogy az év ezen időszakában szokásos, a már korábban az influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalmak továbbra is életben vannak. Kérjük, ezt is fokozottan tartsa be mindenki.

Polgármesterként, felelős intézményfenntartóként és édesapaként is arra kérem a fehérváriakat, hogy aki teheti, kerülje el a felesleges veszélyt, és halassza el külföldi utazását!"

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek