3 évnél régebbi cikk

Mit együnk, mit szedjünk, ha elkaptuk a koronavírust?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pxfuel.com
Mit együnk, mit szedjünk, ha elkaptuk a koronavírust?

Többféle tünetet produkálhat a koronavírus a szervezetünkben. Farkas Zoltán székesfehérvári háziorvost arról kérdeztük, hogyan segíthetjük elő a gyógyulásunkat.

Az esetek nagyjából hetven százalékában légúti, harminc százalékában emésztési panaszokat okoz a koronavírus. A gyógymód természetesen attól függ, milyen szervrendszert támadott meg a vírus.

Ha a kiszáradás fenyeget

Ha a vírus a bélrendszerben szaporodik el kórosan, akkor hasmenéssel próbál a szervezet megszabadulni tőle. Alapvetően ezt hagyni kell, hiszen ez a szervezet védekező reakciója. Azonban a kiszáradást mindenképpen meg kell akadályozni, nem szabad hagyni, hogy túlzásba essen a szervezet” - hívta fel a figyelmet Farkas Zoltán. - A kiszáradás ellen sópótló porokat lehet alkalmazni, melyek pótolják a szervezetből kiürült, hiányzó ionokat. Fogyasszunk banánt, reszelt almát, ezeknek magas az ásványi anyag tartalma. A sárgarépa és a burgonya pedig olyan felületaktív anyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a hasmenést.”

Ezen kívül amikor a bélrendszer egyensúlya felborul, mindenképpen alkalmaznunk kell valamilyen bélflóra regenerálót is: „A bélflóra helyreállítása kötelező, akkor is, ha nem bakteriális hasmenésünk van” - hívta fel a figyelmet a háziorvos. „Emellett a folyadékpótlás elengedhetetlen. Legalább napi két liter legyen, ebbe beleszámolhatjuk a leveseket is, melyekben szintén nagyon sok jó ásványi anyag található. A teljes koplalás egyáltalán nem javasolt, erősíteni kell a szervezetünket. Ha a betegnek nincs étvágya a vírus miatt, a gyógyszertárakban recept nélkül kapható 2 decis kiszerelésű tápszer. Ebből napi 2-3 adag megivása pótolhat egy étkezést. Az az előnye, hogy nincs benne salakanyag, minden felszívódik belőle, amit az ember bevisz a szervezetébe. Ez átsegítheti a beteget azon a néhány kritikus napon. Ezen kívül, ahogy az influenza kapcsán is hallani lehetett már sokszor az elmúlt években, az energiabevitelt illetően fontos, hogy több legyen a fehérje és kevesebb a szénhidrát, a cukor, mert a magas cukorbevitel segíti a vírusok terjedését.”

Ha a torkunk fáj

Mint már említettük, a leggyakoribb eset az, hogy a vírus a légutakat támadja meg. Ebben az esetben a felső légutak védelmére kell figyelmet fordítanunk. „4-5 napig a garatba, orrban, szájban van a vírus. Használjunk torokfertőtlenítő, toroköblítő szereket, alkalmazzunk sós vizes öblögetést. Néhány nap elteltével a vírus elindul lefelé a légutakon, és sajnos a kritikus állapotú betegeknél leér a tüdőbe. Ilyenkor már nem tudunk olyan készítményeket házilag bejuttatni, ami a tüdőt védi."

Abban kell reménykedni, hogy megfelelő az immunrendszer. Se nem túl erős, se nem túl gyenge.

Hogy ezt elérhessük, egészségesen naponta 500 mg C-vitamint, 3000 nemzetközi egység D-vitamint vigyünk be a szervezetbe, a nyomelemek közül pedig a szelén és a cink hasznosak.

Mihez kezdjünk a lázzal?

Tüneteket produkáló fertőzés esetén a láz az immunrendszer védekezőképességét mutatja, 38 fokig nem kell csillapítani. 39 körüli lázzal járó rossz közérzet már táplálkozási, koncentrációs zavarokat okozhat, itt már közbe kell avatkozni. „A paracetamol az ibuprofén és az aszpirin is jó hatásúak” - foglalta össze Farkas Zoltán.

Kiemelte: egyéb receptköteles gyulladáscsökkentőt vagy antibiotikumot csakis az orvosunk javaslatára alkalmazzunk. Egyébként is a legfontosabb, hogy vegyük fel orvosunkkal a kapcsolatot bármilyen felületen, és 3-4 naponta konzultáljunk, hogy nyomon követhesse az állapotunkat.

Egyre többen betegek Fehérváron is

Farkas Zoltán elmondta, praxisában jelenleg naponta nagyjából 4-5 tesztet kell elvégeztetnie koronavírusra. „Ha ezt felszorozzuk azzal a harminc praxissal, ami van a városban, az már akár 150 tesztet is jelenthet, ami magas szám. A fehérvári kórházban is sokan vannak már az intenzív osztályon is a Covid miatt. Egyelőre győzi az ellátórendszer, de Győrből, Tatabányáról is ide hozzák már a betegeket” - foglalta össze Farkas Zoltán a jelenlegi állapotokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek