4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: valószínűleg Fehérváron is van már fertőzött, hétfőtől ritkábban járnak a buszok, Velencén találtak egy beteget - 23. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Vasvári Tamás
Koronavírus: valószínűleg Fehérváron is van már fertőzött, hétfőtől ritkábban járnak a buszok, Velencén találtak egy beteget - 23. nap

Elkezdték a maszkok kézbesítését Székesfehérváron. Cser-Palkovics András napi posztjában úgy fogalmaz, hogy az országos tisztifőorvos szavai alapján "nagyon nagy valószínűséggel" városunkban is van már fertőzött. Egyre kevesebben használják a tömegközlekedést Fehérváron. Közben Velencén találtak egy koronavírusos beteget, akit már kórházba is szállítottak. Csütörtöki összefoglaló.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 21 főről 28–ra nőtt a gyógyultak száma is. (koronavirus.gov.hu)

A környező országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor hozzátette: ez a kormány korábbi intézkedéseinek és annak is köszönhető, hogy az állampolgárok betartják a hatósági korlátozásokat. (MTI)

A maszkot az viselje, akinek feltétlenül szükséges, viszont ha valaki abban érzi magát biztonságban, vegye fel, de helyesen - hívta fel a figyelmet Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a maszkviselés azonban önmagában nem elég, a többi higiénés szabályt, így például a távolságtartást és a rendszeres kézmosást nem teszi feleslegessé. Ugyanakkor egy egyszerű maszk is megakadályozza, hogy valaki cseppfertőzéssel továbbadja a vírust - tette hozzá. Megjegyezte: a helytelen maszkhasználat a biztonság hamis illúzióját is keltheti. Ha például valaki állandóan az arcához nyúlkál, mert kényelmetlen a maszk, azzal önmagát fertőzheti meg. A maszk levételekor kívülről kell azt megfogni, rögtön ki kell dobni és kezet kell mosni. (MTI)

Az önkéntes karantén során derült ki egy velencei lakosról, hogy koronavírus-fertőzött. A város a Facebookon közölte, hogy a beteg kórházi ellátásra szorul. További részletek itt: Koronavírusos lett egy velencei lakos, kórházban kezelik

Cser-Palkovics András szokásos napi tájékoztatójában kitér arra, hogy sokan kérdezik tőle, van-e koronavírus-fertőzött Székesfehérváron. A polgármester a posztban azt kéri, fogadjuk el, amit az országos tisztifőorvos mondott az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, vagyis azt, hogy "az ország minden részén jelen van a fertőzés, így nagyon nagy valószínűséggel városunkban is". Cser-Palkovics András posztjából kiderül, hogy már elkezdték a postaládánként két maszk kézbesítését, amit várhatóan egy hét alatt fejeznek be. A városvezető beszámol arról is, hogy a koronavírus elleni védekezésre létrehozott adományszámlán eddig közel 59 millió forint gyűlt össze. A teljes posztot itt lehet elolvasni: 

Székesfehérváron hétfőn (március 30.) a szombati napokra érvényes menetrend lép életbe a helyi közösségi közlekedésben. Dunaújvárosban kedden (március 24.) a nyári menetrend lépett érvénybe a helyi buszközlekedésben. (MTI)

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon a tiszavasvári Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból. A hidroxiklorokvin-szulfát az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható. A maláriaellenes hatóanyagot jelenleg egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem. (Világgazdaság)

Megváltozott az összes Spar és Interspar nyitva tartása. A legtöbb bolt hétköznapokon reggel 6-tól vagy 6:30-tól este 7-ig tart nyitva, a hétvégék üzletenként eltérők. Részletes nyitva tartás ezen az oldalon érhető el. Változik az online vásárlás is: a jövőben a lédig termékek esetében 5 kg/termék, a darabban értékesített termékek esetében 10 darab/termék a személyenkénti vásárlási mennyiségi limit.

662-vel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 8165-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a szerdai 3491-hez képest  csütörtökre mintegy 1000-rel növekedett. (MTI)

Ausztriában csütörtök délutánra 5560-ról 6398-ra emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma. A halottaké 31-ről 49-re, a gyógyultaké pedig 112-re növekedett. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek