2 évnél régebbi cikk

A delta variánst könnyű összetéveszteni az allergiával. Ez a különbség
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
monitor.bg
A delta variánst könnyű összetéveszteni az allergiával. Ez a különbség
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A koronavírus tüneteit nem mindig könnyű megkülönböztetni az allergiáétól. Pollenszezonban azonban nem árt odafigyelni, hogy felismerjük, melyikkel van dolgunk.

Tombol az allergiaszezon. A pollenek okozta szénanátha idején még nehezebb észrevenni, ha enyhébb tünetekkel elkaptuk a koronavírust. Különösen igaz ez a delta variáns esetén, ami kifejezetten náthaszerű tünetekkel jár. 

Hogy felismerjük, melyikkel is van dolgunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ grafikája jó segítséget nyújthat. 

A legfontosabb különbség: ha az orrfolyás, tüsszögés, asztmaszerű légzési tünetek mellett gyengeséggel, lázzal, fejfájással is küzdünk, akkor nagy eséllyel nem az allergia okozza a panaszokat, és érdemes egy Covid tesztet kérnünk.

De lássuk a részleteket: 

Különbség az allergia és a Covid-19 tünetei között

Facebook.com/nemzetinepegeszsegugyikozpont

A koronavirus.gov.hu cikke szerint a delta variáns leginkább az alábbiakban különbözik a koronavírus korábbi változataitól: 

Rövidebb a lappangási ideje

A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Fertőzőbb, gyorsabban terjed

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60%-kal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Más tünetek is jellemzőek

A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

fejfájást,
torokfájást,
orrfolyást,
tüsszögést,
hőemelkedést,
bágyadtságot és levertséget okoz,
azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.
Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák.
Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el.  A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti. Legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek