7 hónapnál régebbi cikk

Egyre több a covidos Fejérben is
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Andrea Piacquadio
Egyre több a covidos Fejérben is

Még mindig köztünk van a koronavírus, hetek óta egyre több a fertőzött. Az új variáns jobban fertőz, de enyhébb lefolyású.

Néhány hete elkezdődött az iskola. Ahogy a gyerekek újra visszakerültek a közösségbe a különböző megbetegedések is berobbantak. Az iskolások a napokban tömegesen jelentkeznek a házorvosoknál, ahol most a legtöbbjükről kiderül: koronavírusos. De nem csak a kicsiket, a felnőtteket is fertőzi a covid, melynek most új variánsa jelent meg.

Megkeresésünkre a Fejér Vármegyei Kormányhivatal közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben azt írják: a koronavírus Eris-variánsa jelen van hazánkban, az esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutattak az elmúlt hetekben. A variáns fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbiaké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. A többi omikron variánshoz hasonlóan most is influenzaszerű tünetekkel jelentkezik a betegség.

„Ugrásszerűen megemelkedett a hurutos esetek száma. Elkezdtünk tesztelni, és azt látjuk, hogy a hurutos megbetegedések egyre nagyobb hányada covid-pozitív. Ha egy családban felüti a fejét a betegség, szinte törvényszerűen azt látjuk, hogy az összes többi családtagot is érinti, ők is megbetegednek” - mondta el Mosolygó Éva.

A háziorvos hozzátette: a megelőzés érdekében fontos, hogy figyeljünk az általános higiénés szabályok betartására, így például a rendszeres és alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre, vagy akár a maszkviselésre. Erősebb tüneteknél pedig érdemes háziorvoshoz fordulni!

Szakemberek szerint Magyarországon jelenleg a fertőzés országos járványos terjedése nem tapasztalható, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a megbetegedés ellen továbbra is az oltás adja a legerősebb védettséget, a vakcina továbbra is felvehető.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek