3 évnél régebbi cikk

Hatásos a BCG-oltás a koronavírus ellen?
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Hatásos a BCG-oltás a koronavírus ellen?
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Utánajártunk, hogy pontosan miben segíthet rajtunk a TBC elleni BCG-oltás, amelyet 1954 óta minden magyar újszülött megkap.

Aki még nincs 65 éves, és Magyarországon született, az meg kellett kapja a BCG-oltást háromnapos korában. Friss kutatások szerint ez az oltás hatékony lehet akár a koronavírus terjedése ellen is. Egy Hollandiában dolgozó orvos tavaly kezdett el foglalkozni az oltás immunerősítő hatásával, a kutatást most fel kellett gyorsítani.

"Ez egyrészt védőoltás, másodszor pedig immunerősítő hatása is van, és ezt próbálják az intenzív osztályon kihasználni, hogy ebben a vírusos járványban megkapják a betegek pluszban ezt a védőoltást, mint egy ismétlőoltást" - tájékoztatott Horváth Tibor gyermekorvos.

A BCG-oltás tehát nem jelent védettséget a vírus ellen, de a vírus okozta megbetegedés tüneteit enyhítheti, ami a szakemberek szerint nem azt jelenti, hogy a TBC védőoltással rendelkezőknek teljes körű védettsége lenne.

Hogy mennyire hatékonyan, azt egyes országokban már tesztelik. A szer előnye, hogy már régóta ismert, tehát nem kell hosszas engedélyeztetési eljáráson átesnie, illetve a hagyományos immunerősítőkkel szemben sokkal gyorsabban hat. Hollandiában, a járványnak leginkább kitett egészségügyi dolgozókon már múlt héten elkezdték a tesztelést.

Borítókép: HSE Ireland
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek