4 évnél régebbi cikk

A második világháború óta nem csökkent ennyire a szén-dioxid-kibocsátás
·Gazdaságkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
A második világháború óta nem csökkent ennyire a szén-dioxid-kibocsátás
·Gazdaságkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Elég hajmeresztő a kijelentés, de a koronavírus-járványnak pozitív hatása is van: a tudósok szerint idén a járvány okozta gazdasági leállások miatt legalább 5%-kal csökken a Földön a szén-dioxid-kibocsátás, utoljára a második világháború végén volt ilyenre példa.

A koronavírus-járvány a szó szoros értelemben feje tetejére állította a világot: szomorú egészségügyi statisztikákat, elhalálozottak és betegek sokaságát hagyja maga után - és nem mellékesen súlyos gazdasági válságot. A járvány által sújtott országokban, vagyis gyakorlatilag a bolygó valamennyi nemzeténél komoly visszaesés tapasztalható, és várható is még egy jó darabig a gazdasági mutatókban.

Ez egy érdekes méréssel is bizonyítható: a globális üvegházhatású gázkibocsátás számszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Global Carbon Project (GCP) ugyanis bemutatta számításait a szén-dioxid-kibocsátás legfrissebb adatai alapján. Rob Jackson, a GCP elnöke, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora a Reuters megkeresésére reagálva úgy nyilatkozott, hogy legalább 5%-os csökkenés várható ezen érték kapcsán idén, de könnyen elképzelhető, hogy ennél is magasabb szám lesz az év végére. Kiemelte, az idei károsanyag-kibocsátáshoz hasonló csökkenés utoljára a második világháború lezárása után fordult elő.

Utoljára egyébként a legutóbbi, 2008-as világválság során mérhettek a szakemberek csökkenő szén-dioxid-kibocsátást, annak mértéke azonban csak 1,4% volt.

Ugyanakkor nem örülhetünk, hiszen a szakemberek kiemelik: ez a jelenlegi csökkenés még kevés ahhoz, hogy pozitívan befolyásolja bolygónk légkörét, ahhoz sokkal hosszabb pozitív folyamatokra lenne szükség. Erre pedig kevés esélyt látnak, a járvány után a korábbi kibocsátási értékek visszarendeződésével számolnak a tudósok, ez utóbbit a Meteorológiai Világszervezet (WMO) munkatársai is megerősítették.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek