4 évnél régebbi cikk

Hogyan szülhet a koronavírusos kismama Fehérváron? Készül gyorsteszt, ha elindul a szülés!
Hogyan szülhet a koronavírusos kismama Fehérváron? Készül gyorsteszt, ha elindul a szülés!

Életünk egyik legszebb pillanata, új családtagunk érkezésének körülményei is nagyban függnek a jelenlegi vírushelyzettől - a Fejér Megyei Szent György Kórház erre a helyzetre is felkészült.

A koronavírus járvány, ahogy számos más területet, így a kismamák életét és a legifjabb családtagok megérkezését is nagyban befolyásolja.

"A koronavírus-járvány ellenére nem szeretnénk a terheseinket magukra hagyni, sem a szülő nőket, ezért a terhesgondozást folytatnunk kell, a nőgyógyászati szakvizsgálatokat illetékes nőgyógyászati szakrendelésen elvégzik” - mondta el dr. Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa azzal kapcsolatosan, hogyan változik a szülés menete, illetve a várandós gondozás Székesfehérváron.

A vidéki terhesgondozó körökhöz tartozó kismamák vizsgálatát a Hunyadi úti szakrendelésen biztosítják, ahol előre egyeztetett időpontokra érkeznek a váradós anyukák, elkerülve azt, hogy egyszerre sokan legyenek a rendelőben. A székesfehérvári érintettek pedig a Család- és Nővédelmi Központhoz tartoznak, így oda mehetnek a szükséges vizsgálatokra. Ezen kívül telefonos konzultációt is biztosítanak, ilyenkor van lehetőség e-recept felírására is.

Amikor pedig elérkezik az idő, a szülni érkező kismamákon gyorstesztet végeznek, amiből meg tudják állapítani, hogy hol vezessék le a szülést.

„Azt szeretnénk, hogy a szülőszoba traktusunkban - ami most jelenleg ideiglenes, vagyis nem olyan tökéletes, mint az eredeti volt -, csak olyan kismamák szülését vezessük, akikről abszolút azt gondoljuk, hogy negatívak koronavírus-fertőzés szempontjából. Ha a teszt alapján gyanús, vagy pozitív eredmény jön ki, akkor egy külön szinten, erre a célra kialakított szülőszobán tudjuk levezetni a szülést, és szükség esetén a császármetszést is itt tudjuk elvégezni. Kialakítottunk továbbá olyan szobákat, ahol a szülés után is tudjuk obszerválni a pozitív édesanyákat” - mondta el dr. Hagymásy László.

A jelenlegi helyzetben a magas kockázatot a szülészeten is szeretnék a legkisebbre csökkenteni, ezért az újszülöttek és a kismamák érdekét figyelemebe véve azt tanácsolják a családtagoknak, hogy lehetőség szerint a járványhelyzetben tekintsenek el az együtt szülés élményétől. (A kórház tájékoztatója ide kattintva olvasható el!)

A családbarát szülészet a terhesgondozás, a szülés és az újszülött ellátása tekintetében ugyanúgy működik, mint eddig, az úgynevezett aranyórát is biztosítják az édesanyáknak és az otthoni újszülött gondozás is a megszokott módon történik.

Borítókép: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek