4 évnél régebbi cikk

Vurstli Top10 – összegyűjtöttük a búcsúk és majálisok legkedveltebb zenéit
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Vurstli Top10 – összegyűjtöttük a búcsúk és majálisok legkedveltebb zenéit

A tavasz a búcsúk, vurstlik, majálisok időszaka. A járvány idén biztosan megfoszt minket a szórakozás ezen formájától, de ne essünk kétségbe, idézzük meg otthon a színes kavalkád hangulatát!

Az élet újjáéledése, a tavasz érkezése, a kellemesebb időjárás hazánkban összeforrt a búcsúk, vurstlik, majálisok hangulatával. A hideg, sötét téli időszak után élmény kiszabadulni és élvezni a zsongást, a sört, virslit, vattacukrot, körhintát. Nos, idén ez biztosan kimarad a koronavírus miatt, de ne csüggedjünk, csináljunk otthon kavalkádot.

Az ízek és illatok előcsalogatása érdekében gyártsunk klasszikus hot-dogot vagy hamburgert (utóbbit szigorúan csalamádéval!), süssünk lángost (bátrabbak, megfelelő eszköz beszerzésével megpróbálkozhatnak a kürtőskaláccsal is), szerezzünk egy irodai forgószéket, pörgessük be magunkat, mintha csak a ringlispil láncos-deszkás ülőkéjén foglalnánk helyet.

A zenéről mi gondoskodunk, kisebb közvélemény-kutatás után összeszedtük a leginkább a búcsúkkal, körhintával, céllövöldével azonosított muzsikákat. Igyekeztünk a legtöbb, szóba jöhető stílusból válogatni. Figyelem, a lista szubjektív, hozzászólásban szívesen várjuk a Ti ötleteiteket is!

10. Bad Boys Blue - You’re A Woman, I’m A Man

A kölni illetőségű Bad Boys Blue 1985-ös slágere kétségkívül összefonódott a búcsúk hangulatával, főleg a körhinták környékén szaggatta évtizedeken át a recsegő-ropogó hangfalakat. A „You’re a Woman, I’m a Man” a maga idejében gigasláger volt, Ausztriában például hetekig vezette a kislemezlistát.

 

9. Bódi Guszti és a Nagyecsedi Fekete Szemek - Aranyeső

Ha mulatós, akkor ez a zene tuti helyet követel listánkon. Jellemzően a céllövöldék táján zengett a sokáig tisztázatlan jogkörű dal, amelyet számos-számtalan előadó megénekelt. Hogy miért? Erre Bódi Guszti így reagált, mikor végre 2017-ben megkapta saját dala jogait:

“Ez a dal az eredeti “aranyeső” 1996-ból. A címe: Szosztár Mámo (Miért Anyám?) 2000-ben a szeretlek – szeretlek című albumunkra átdolgoztuk a saját dalunkat , így lett “aranyeső”. Aranyeső címmel nem védettük le, sajnos, így mikor berobbant a dal, mint a hiénák, sokan maguknak mondták, hiszen az artisjusban nem volt az aranyeső című dalnak szerzője. 8 évet kellett várni mire végre szerzőként be vagyok jegyezve"

 

8. Kaoma – Lambada

A ringó csípők világslágere kihagyhatatlan az összeállításból, a „Lambada” ráadásul a közelmúltban ünnepelte harmincadik születésnapját, erről könnyűzenei sorozatunkban meg is emlékeztünk. Ami bizonyos, nem csupán zenében volt aktív részese a búcsúknak, konkrétan emlékszem, lambadaszoknyát is lehetett venni anno a tavaszi nyüzsgésben, és ez volt a „neve” egy pörgő-forgó bizgentyűnek is.

 

7. Kis Grófo - Mert a nézését meg a járását

Az újabb kor tavaszi sokadalmának elmaradhatatlan darabja, amelyet sokan szeretnek, sokan utálnak. Ugyanakkor tény, néhány ezrelék után a búcsúban már egész elviselhető, illetve elviselhető lenne, ha nem lennének még mindig olyan torzak azok a fránya hangfalak…

 

6. Milli Vanilli - Girl You Know I’ts True

Na, ha volt dal, amit tuti bekerült ebbe az összeállításba, akkor az ez (meg egy másik, de arról később). A Milli Vanilli nagy slágeréről és az azt körülvevő botrányról szintén írtunk már, de ettől függetlenül nagy kedvenc volt a búcsúkban.

Van, aki szintén emlékszik, milyen béna, a srácokat ábrázoló „festmények” díszítették néhány búcsús kocsik oldalát? A Milli Vanilli amúgy népszerű termék volt a vurstlikban, 1990 tavaszán, épp harminc éve én is beszereztem egy velük díszített noteszt a seregélyesi búcsúban…

 

5. Apostol - Eladó, kiadó most a szívem

A kiváló jazz zenekarnak induló, majd, fogalmazzunk így, stílust váltó zenekar 1970-ben alakult, szórakoztató muzsikájuk pedig a tavaszi rendezvények kedvencévé tette az Apostolt. A listába akár más nótájuk is bekerülhetett volna, de egy ismerősöm mesélte, egyszer ez a zene szólt, mikor lerepült a lánchintáról, így nem lehetett kérdés, itt a helye a listában.

 

4. Haddaway - What Is Love

Trinidad és Tobago neves szülöttje, Alexander Nestor Haddaway 1993-ban adta ki debütáló lemezét, a The Album első nagy slágereként a "What Is Love" meghódította a világot. A kislemez 3 millió példányban kelt el, 13 országban volt listavezető, később pedig a legendás film, a "Diszkópatkányok" főcímdalaként lett a diszkóbubusok örök himnusza. No, meg a búcsúké, mert a körhintán is kiválóan lehet rá bólogatni.

 

3. Kadlott Karcsi - Mulatós válogatás

Na itt a kakukktojás, ugyanis Kadlott Karcsi mellé nyugodtan írhattam volna a mulatós vonal bármely előadójának nevét, illetve a műveikből készült megamixeket. A hosszú mixek igen népszerűek a búcsúkban, egyrészt elég néhány 60 perces mixet bedobni a lejátszási listába, és máris kész az egész napi zenei repertoár, másrészt a lakodalmas/diszkós/diridárés muzsikák tökéletesen passzolnak a tarka-barka lufiparádé és a körhinta fílingjéhez. Karcsi, forever!

 

2. Mr. President - Coco Jambo

Lehet szeretni, lehet nem szeretni, a Mr. President könnyed nyári limonádéja a kilencvenes évek egyik meghatározó zenéjévé vált. A "Coco Jambo" 1996 márciusában jelent meg, és több országban is listavezető lett, első helyen állt például hazánkban, a MAHASZ kislemez listáján is. A búcsúk elengedhetetlen darabja, könnyed stílusa nem csupán a tengerpartokon, de a vattacukorerdővé váló vurstlikban is kellő táptalajra lelt.

 

1. Modern Talking - You're My Heart, You're My Soul

Ha volt egyértelmű helyezés a listán, akkor ez az, Dieter Bohlen és Thomas Anders örökzöldje úgy tartozott hozzá a lánchintához, mint sünhöz a tüske. Már az 1984-es megjelenését követően a zsibongó együttlétek egyik himnusza lett, majd az 1998-as újrakevert változat is megtalálta a maga helyét az olajszagú, veterán körhinták mellett. „Indul a lánchinta, mehet a meneeeeet” jelszó adta a startot, berobbant a Modern Talking klasszikusa, és már forgott is a ringlispil.

Az idei évben ezekről a remekművekről lemaradunk, de ne habozzatok, csináljatok otthon családi vurstlit, reméljük, a zenei alappal hozzájárultunk a sikeres családi kavalkádhoz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek