3 évnél régebbi cikk

Amigurumi - Horgolj játékokat!
Amigurumi - Horgolj játékokat!

Szinte bármilyen figurát elkészíthetsz az amigurumi technika segítségével. Legyen szó Dr. Bubóról, Spongya Bobról, vagy akár a kis baby Yodáról.

Az amigurumi egy japán technika, a horgolás egyik válfaja. Jelentése: kötött / horgolt játék. Bár nagyon hasonlít arra, amikor asztalterítőt vagy ruhát készítünk, ám mégsem azonos a két művelet.

"Míg egy terítőnél vagy ruhadarabnál általában sorokat horgolunk, itt körbe-körbe mennek a szemek.” – tudtam meg Szili-Borsó Andreától – „Az öltések tulajdonképpen ugyanazok, csak nem fordulunk minden sor végén, hanem megjelöljük az utolsó szemet, majd onnan megyünk tovább a következő sorra. További különbség, hogy nem egyben készül el a munkadarab, hanem testrészenként. Először elkészítjük a fejet, a testet, a kezeket, a lábakat, majd ezeket összevarrjuk."

Az úrhidai hölgy néhány évvel ezelőtt ismerte meg ezt a technikát, mely azonnal rabul ejtette.

Anyai nagyanyám sokat kötött. Mindig szerettem téblábolni körülötte, amikor csattogtak a kötőtűk. Imádtam a fonalak tapintását és varázslatos volt látni, hogyan alakulnak át ruhadarabokká.” – mesélte – „Aztán meghalt nagymamám és hosszú évekre elfelejtkeztem a fonalak világáról. Pár éve viszont új hobbit kerestem magamnak (minden évben megtanulok egy új technikát) és valahogy szembe jött a horgolás. Elhatároztam, hogy megtanulok horgolni, hogy majd a gyerekemnek készíthessek egy takarót. Órákat töltöttem YouTube-videók előtt, ellesve, hogyan kell horgolótűt fogni és merre kanyarodik rajta a fonal. Az első pár körülbelül 10 centis sor el is készült röpke 5-6 óra alatt. Aztán egyre jobban belejöttem és már nemcsak egyszerű sorokat akartam készíteni. Ismét a videómegosztóhoz fordultam és rátaláltam az amigurumikra. Teljesen rákattantam ezekre a horgolt figurákra. Az elsők baglyok voltak, és most visszanézve, nagyon bénák lettek, de nem adtam fel és egyre formásabb munkák kerültek ki a kezem közül.”

Andi bábui között nagyon sok népszerű figurát láthatunk. Itt van például Dr. Bubó és Ursula. Kb. 60-70 óra alatt készültek el! Nemcsak méretük miatt tartott ilyen sokáig megalkotásuk – 45 cm magasak -, hanem technikailag is igencsak feladták a leckét.

"Ennek ellenére - vagy éppen ezért - imádtam csinálni őket, hiszen visszaidézték a gyerekkoromat és kihívást jelentettek. Egy közepes figura, ami úgy 20 centis 6-7000 pálcából áll és akkor még nem számoltam a varrást. A legnagyobb figura, amit készítettem 70 centi volt, sok apró részlettel és majdnem 200 óra volt, mire készen kiadhattam a kezemből."

Az Interneten rengeteg olyan oldal van, ahonnan bárki ötletet meríthet az amigurumi technikáját felhasználva. Van több Facebook-csoport és YouTube-csatorna is, ahol sok szép minta található. Andi is elsősorban ilyen „kutatómunkák” alapján horgol, bár az évek során, ahogy egyre több tapasztalatot szerzett, már kép alapján is el tudja készíteni a vágyott figurát, s vannak saját mintái is.

Mint mesélte: Általában esténként és hétvégén reggelente horgol. Ilyenkor bekészít magának egy sorozatot háttérzajnak, körberakja magát az aktuális figurához szükséges fonalakkal, és teljesen kikapcsol. Emellett, ha utazik valahova és nem ő vezet, vagy tudja, hogy olyan helyre megy, ahol várni kell, viszi magával a gombolyagot és a tűt, és már jár is a keze, amint alkalom adódik rá. Igyekszik minden percet hasznosan tölteni!

A horgolást azért szereti, mert teljesen feltölti és kikapcsolja. Úgy érzi, olyankor lecsillapodik az elméje. Tapasztalatai szerint ez a tevékenység javítja a koncentrációt, a koordinációt, a memóriát.

"Míg a munkahelyemen a technikai kreativitásomat kamatoztatom, a hobbijaimban a művészit."– vallotta be – "Megadja az alkotás örömét és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy mekkora örömöt tudok okozni azoknak, akiknek készülnek a figurák."

S itt meg kell jegyezni, hogy nemrég részt vett az izomsorvadásban szenvedő Zente kezeléséhez gyűjtött adományozásban: árverésre bocsátott egy oroszlánt, mely végül háromszoros áron kelt el a kikiáltási árhoz képest. A figura természetesen „gyerekbarát” fonalból készült. Hogy ez mit takar?

Mivel legtöbbször kisgyermekeknek készülnek ezek a játékok, ezért fontos, hogy mindig olyan fonalat válasszunk, amelyik nem szöszöl, lehet fertőtleníteni és jól bírja a gyűrődést is.

Vannak olyan fonalak, melyek nagyon merevek és nehéz velük dolgozni. Ezek általában igencsak igénybe veszik az alkotó kezet, ezért kerülni kell őket. Fontos az is, hogy a fonal ne csússzon, mert akkor nem lehet elég szorosan horgolni. – A megfelelő márkákra vonatkozóan több Facebook-csoportban kaphatunk tanácsot azoktól, akik már régóta foglalkoznak az amigurumival.

Végezetül jöjjenek Andi tanácsai azon olvasóinkhoz, akik szeretnék kipróbálni ezt a technikát:

  • Senki se adja fel, ha elsőre nem sikerül! Rá kell érezni arra, hogy miként kell fogni a tűt és vezetni a fonalat. Ez időbe telik. Andinak például teljesen máshogy esik kézre a tű és a fonal, mint ahogy azt a legtöbb videóban látni.
  • Az alapcsomag, ami a kezdéshez kell: egy jó tű ( 3-3.5 méret), a tű méretének megfelelő fonal és sorjelölő. Nem kell bevásárolni nagy készletet semmiből, amíg az ember tanul, hiszen, ha nem sikerül, egyszerűen vissza lehet bontani és újra lehet kezdeni a mintát.
  • A legjobb az, ha egy tapasztalt embertől tanul az ember vagy videókból. A videók előnye, hogy ott a lehetőség arra, hogy újra meg újra lássuk, melyik szemet hogyan kell horgolni. Vannak olyan – igaz, legtöbbször angol nyelvű videók -, melyek végig visznek a teljes mintán.
  • Először még ne arra törekedjünk, hogy egy figurát készítsünk, hanem, hogy az amigurumikban legtöbbször használt pálca típusokat elsajátítsuk. Ha ezek már magabiztosan mennek, akkor lehet keresni egy egyszerűbb formát (például egy macit) és annak nekiállni.

„Lehet, hogy az ember először nagyon küzd ezzel a technikával, de mikor az első figurát a kezében tartja, az felbecsülhetetlen érzés.”

Borítókép: Szili-Borsó Andrea
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek