3 évnél régebbi cikk

Domainbiznisz a koronavírus árnyékában
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Domainbiznisz a koronavírus árnyékában

Meggazdagodni ugyan nem lehet belőle, de egy-egy okosan, előre megvásárolt domainnév szép summát hozhat az élelmesek zsebébe. A koronavírus sem maradhatott ki a buliból, nem véletlenül a www.koronavírus.gov.hu a kormányzati kommunikációs csatorna.

A domainnevek alaposan átgondolt levédése, majd jó áron történő eladása nem újdonság, sokan kerestek és vélhetően fognak is keresni vele. Az internet rengeteg más mellett ezt a vagyonosodási formát is életre hívta, világszerte súlyos összegek cserélnek gazdát egy-egy jól csengő domainnév kapcsán.

Tavaly nyáron a godaddy.com szedte össze a történelem legnagyobb volumenű domainbizniszeit, legalábbis azokat, amelyeknél hivatalosan is bejelentettek. A portál szerint a valaha volt legdrágább webcím a www.cars.com volt, amelyért információi szerint 872 millió dollárt fizettek. Ez azonban nem hivatalos vételár, a nyilvánosan bejelentett adás-vételek közül a www.carinsurance.com hozta a legtöbbet, egészen pontosan 49,7 millió dollárt, még 2010-ben.

A 2010-es esztendő kiemelkedő volt portálok adás-vételében, a lista második helyén is egy ebben az évben megköttetett üzlet áll, a www.insurance.com 35,6 millió dollárt kóstált. A listán legendás üzleteket is találunk, a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg pédául a www.fb.com domainnévért 8,5 millió dollárt fizetett, mikor máskor mint 2010-ben. A világhálón egyébként több olyan oldalt is találunk, mely a domainnevek aukciójával foglalkozik, ezeken, például a www.sedo.com oldalon licitálhatunk, eladhatunk domainnevekre.

Magyarországon is akad példa hasonló üzletekre, persze jóval szerényebb pénzmozgással. A szakportálok szerint egy-egy weboldal domaincíme kereslet-kínálat függvényében általában 40 és 600 ezer forint között válthat tulajdonost Magyarországon. Ezeket nagyrészt spekulációs okokból foglalják le, feltételezve, hogy a közeli vagy esetleg távolabbi időben történő események felértékelik azokat.

És itt lép színre a jelenleg is tartó járvány. Magyarország kormánya a már jól ismert www.koronavirus.gov.hu oldalon ad tájékoztatást a járványügyi helyzetről. Hogy miért erről a domain címről? Azért, mert a www.koronavírus.hu és a www.koronavirus.hu oldalakat magánszemélyek már korábban lefoglalták, a rövid i-vel írt oldalt január 21-én, a másikat január 31-én. A hosszú í-vel írt cím mögé nem tettek tartalmat, a rövid i-vel írt oldalon viszont nem is titkolták, eladó a domain. Az üzlet pedig meg is köttetett, az oldal gazdát cserét, a Marco Polo Magyarország Kft. vásárolta meg és koronavírussal kapcsolatos híreket közöl rajta.

Az azonnali.hu megkereste a cég vezetőjét, Farkas Ferenc pedig elárulta, egy hónapja vették meg a domainnevet egy nem publikus összegért, amennyiben pedig Magyarország kormánya igényt tartana rá, tárgyalópartnerek lennének egy esetleges eladás kapcsán. Az ügynek van egy másik érdekessége is. A Farkas által vezetett másik cégnek, a Publisher Hungary-nek az egyetlen tulajdonosa egy szlovákiai, Cetinje s.r.o. nevű cég, amely korábban rengeteg domainnevet foglalt le. Ezek közé tartozik például a tartalmilag még teljesen üres www.orvosimaszk.hu is.

Nos, a domainbiznisz tehát dübörög, gondoltam, a cikk utolsó bekezdéséhez pedig egy személyes próbát is teszek gyorsan. Első ötletként az idei évről jövőre halasztott tokiói olimpia ugrott be. A játékokról tudni kell, hogy hiába halasztották 2021-re, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a játékok neve marad Tokió2020, hivatalos weboldal pedig a www.tokyo2020.org. Ugyanakkor csak nem lehet rossz megszerezni például a tokyo2021.hu vagy magyarosabban a tokio2021.hu domainnevet, hátha hozhat egy kis aprót. Nos, jelentem, az ötlet már másnak is eszébe jutott, a nevek, vagyis a tokio2021 és a tokyo2021 már szinte valamennyi végződéssel, így a .hu-val is  foglalt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek