3 évnél régebbi cikk

A turizmus 97%-os, az ipar majd 37%-os visszaesést mutatott a járvány alatt
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
A turizmus 97%-os, az ipar majd 37%-os visszaesést mutatott a járvány alatt

Elkészültek az első számszerű felmérések arról, hogy milyen gazdasági hatásokkal járt hazánkban a koronavírus-járvány. A KSH adatai szerint 2020 áprilisában a turizmus szinte teljesen elhasalt, de óriásit esett az ipari termelés is.

A Központi Statisztikai Hivatal a turizmus kapcsán 2020 áprilisáról adott ki friss adatokat, főleg a vendégéjszakákra koncentrálva. Az elemzésből kiderül, hogy áprilisban, amikor már javában tartott Magyarországon is a koronavírus-járvány, összesen 1297 kereskedelmi szálláshely tartott nyitva hazánkban, azonban vendégek mindössze ezek felében volt.

Az adott hónapban összesen 69 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami összesen 1 milliárd forintnyi árbevételt jelentett. Ha az egy évvel korábbi időszakhoz hasonlítjuk ezeket az adatokat, a visszaesés minimum brutális: 2019 áprilisához képest 97 százalékkal csökkent az ágazat árbevétele! A március és az április az év első harmadának statisztikáit is visszavetette, az előző év hasonló időszakához viszonyítva itt 38,5 százalékos az árbevételek visszaesése.

Az ipari termelés is alaposan megsínylette a járványt, míg 2020 januárjában és februárjában az ágazat volumenindexe meghaladta az előző év hasonló időszakát, addig márciusban még mérsékeltebb, áprilisban viszont már jelentősebb visszaesés következett. 2020 márciusában az egy évvel korábbi márciushoz képest 5,6 százalékkal volt kisebb az ipari termelés mutatója, áprilisban viszont az egy évvel korábbihoz képest már 36,8 százalékkal esett vissza az ágazat.

A termelés csökkenése kiemelten érintette a járműgyártásban érdekelt vállalkozásokat, kisebb mértékben volt hatással a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása során. Emelkedést mindössze a gyógyszeripar tudott felmutatni.

Érdekes képet mutatnak vásárlási szokásink is. 2020 áprilisában csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma, az előző év hasonló időszakához képest 10,2 százalékkal. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 14,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,3 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Utóbbit egyértelműen a járvány befolyásolta, hiszen a védekezés egyik alapjának a #maradjotthon kampány bizonyult. A kiskereskedelmi egységek forgalomcsökkenése szintén betudható a lakhelyelhagyási korlátozásnak, illetve annak ténynek, hogy vásárlási szokásaink átalakultak a járvány alatt, és a korábbinál többen tértek be a nagy áruházláncokhoz, egyben elintézve a nagybevásárlást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek