2 évnél régebbi cikk

Az antitest vizsgálat menete: miért érdemes tesztelni?
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Freepik
Az antitest vizsgálat menete: miért érdemes tesztelni?
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Az antitest tesztet gyakran keverik az antigén tesztekkel, pedig két különféle típusról van szó. Utóbbit akkor érdemes használni, amikor még csak gyanakszunk a fertőzésre, hiszen az antigén immunrendszerünk első válaszreakciója. Ezért az antitest mérést csak fertőzés, valamint oltás után alkalmazzák a védettség meghatározására.

Kiknek ajánlott antitest vizsgálat?

Az antitest (IgG – avagy Immunoglobulin G) szerológiai teszthez laboratóriumi körülmények között a vérből veszik a mintát. Itt jelennek meg ugyanis az antitestek fertőzés esetén. Az immunrendszer többféle antitestet termel egyetlen vírus esetében is – attól függően, hogy mi ellen kell védekeznie.

A Margit Laboratórium szerint több ok miatt is érdemes antitest vizsgálatot végezni. Segíthet igazolni a fertőzés jelenlétét, továbbá a megbetegedés és az oltás utáni védettség kialakulásának mértékét. Ám mivel az antitestek később jelennek meg a vérben, ezért általában a fertőzés utáni védettséget szokták kimutatni csak ezzel a teszt típussal.

Ugyanakkor oltások esetében nem mindegy milyen típusú antitest vizsgálatot végeznek. Amennyiben mRNS alapú oltást kaptunk – például Pfizert –, akkor olyan típusú IgG tesztet kell végeztetni, amely a tüskefehérjék elleni antitesteket vizsgálja. Más vakcinák esetén más típusú antitest teszt lesz a megfelelő. Míg például az antigén az elsődleges immunválasz, addig az antitest ilyenformán másodlagos reakciónak tekinthető. Ebből adódóan kifejezetten korai fertőzöttség kimutatására nem alkalmas.

Mit is mér pontosan?

Az immunrendszerünk idővel hatékonyan képes felvenni a harcot a legtöbb vírussal. Megismerve azok jellemzőit „ellentámadást” indít az antitestekkel, amelyeket a saját vegyi konyhájából állít elő.

Az ellenanyag teszt ezeknek a fehérjének a jelenlétét méri, aminek mértéke és lélektani határa nemzetközileg 50,0 AU/ml – vagyis amely eredmény ettől kevesebbet mutat, az negatívnak számít.

Az antitest vizsgálat – ahogy már említettük – nem megfelelő a fertőzöttség azonnali kimutatására. Beletelik néhány napba, mire a szervezetünk előállítja a koronavírushoz megfelelő ellenanyagot. Amikor nagyon érezzük a betegség tüneteit, az általában azt jelenti, hogy a szervezetünk még nem kezdte el termelni az antitesteket.

Ezért az ellenanyag vizsgálat jobbára már csak akkor hoz eredményt, amikor felgyógyultunk vagy épp kilábalunk a betegségből. Oltás esetén is hasonló a helyzet. Az oltás által kiváltott antitest termelés megindulása beletelik pár napba – akár két hétbe is – mire kimutathatóvá válik.

Antitest számok

Az antitest vizsgálatot sok esetben érdemes elvégeznünk a védettség kimutatására. Fontos viszont tisztában lennünk azzal, hogy az antitestek száma egy idő után folyamatosan csökken. Az ellenanyag termelést ugyanis nem tartja fenn feleslegesen az immunrendszerünk. Olyan ez, mint egy védelmi készültség háború után. A fertőzés alatt teljes gőzzel folyik az előállításuk, utána egy ideig még fennmarad, majd csökken. Ezért ha negatív is lesz tesztünk, az még nem zárja ki azt, hogy szervezetünk sohasem találkozott a vírussal.

Továbbá rengeteg más tényező befolyásolja a védettséget. Az immunrendszerünk nem tartja ugyan fenn folyamatosan az antitest termelést – ugyanakkor a vírussal újra találkozva azonnal képes lesz a megfelelő ellenanyagot produkálni. Vagyis a negatív teszt nem jelenti azt, hogy nincs védettség.

Érdemes bizonyos időközönként elvégeztetni viszont, mert így képet kaphatunk arról, hogy milyen gyakran találkozhattunk a COVID-19 valamely variánsával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek