3 évnél régebbi cikk

Apás szülés Fehérváron: a felújítás és a koronavírus miatt még kockázatos
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Apás szülés Fehérváron: a felújítás és a koronavírus miatt még kockázatos

Még vannak koronavírusos betegek a kórházban, a szülőszobákat pedig felújítják - de hamarosan újra bemehetnek az apukák is szülésekre Fehérváron.

Az édesapa jelenlétét a szülésnél ma már természetes jogunknak érezzük, és vitathatatlanul sokat jelent az egész, újonnan születő család számára. 

"Fontos, hogy az apákat ne zárjuk ki az eseményekből, hanem a fogantatás pillanatától vonjuk be őket a történésekbe... A korai kontaktus az apai kötődés mellett a szülők egymás közötti kapcsolatát is meghatározza.... Fontos, hogy már a szülés első órájában is lehetőségük legyen az intenzív kapcsolatfelvételre gyermekükkel.

A születés után az azonnali találkozás erősebbé teszi a gyermekükhöz való ragaszkodást, a gyermekükért érzett felelősséget. Az együttszülések erre megfelelő módot nyújtanak."  

- fogalmazta meg dr. Hagymásy László, a fehérvári szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa Családközpontú szülészet című könyvében. 

Mi még nem így születtünk, néhány évtizede ez a gondolkodásmód nem volt még ennyire magától értetődő, és a lehetőségek is mások voltak. Székesfehérváron 25 éve nyílt meg arra a lehetőség, hogy az apukák is jelen lehetnek gyermekük világra jövetelekor.

Tudomásul kell azonban vennünk, hogy a koronavírus-járvány, legalábbis egy időre, sok mindentől megfosztott bennünket, amihez természetesen jogunk van.

Az enyhítések mellett is tudjuk, hogy a vírus még jelen van, és a fehérvári kórház továbbra is központi szerepet tölt be a Covid-pozitív betegek ellátásában. Többek között ez is az oka, hogy jelen pillanatban az édesapák nem mehetnek be a szülőszobába.

Viszont az is érthető, hogy aki most várja a kisbabáját, tudni szeretné, az elkövetkező hetekben várható-e változás, mikortól léphetnek be újra a szülőszobákba az apukák. Különösen, hogy kórházunk szülészete híres a családbarát hozzáállásról: 2015-ben a WHO-tól bababarát címet kapott a szülészeti osztály, 2018-ban pedig a fehérvári lett az év szülészete, épp családbarát szemlélete miatt. 

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban a kórház vezetősége az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztálya 200 millió forintot nyert el a Kormány „Családbarát szülészeti pályázatán”. Jelenleg zajlik a szülőszobai traktus teljes felújítása, egy ötödik „családi szülőszoba” kialakítása, valamint a rooming-in szobák komfortossá tétele. A felújítási munkálatok alatt az ideiglenesen kialakított szülőszobában az apák jelenléte nem tanácsolt, mivel a járványügyi helyzetre tekintettel a szüléseknél nagyobb kockázatot jelent a kismamákra és újszülöttjeikre nézve, mint az eredeti szülőszobákban.

A Fejér Megyei Szent György Kórházban egyébként az általános látogatási tilalom feloldása ellenére a koronavírus fertőzött betegek ellátásában érintett osztályokon továbbra is érvényes a korábban elrendelt látogatási tilalom.

Az intézmény kijelölt a koronavírus fertőzött betegek ellátására, valamint Komárom-Esztergom megye koronavírus fertőzött betegeinek/szülőnőinek ellátására is."

a Szent György Kórház vezetősége

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek