3 évnél régebbi cikk

Fehérvárról is sikerült lefotózni a NEOWISE-üstököst, ami utoljára 4600 éve járt a Föld közelében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Hardi Sándor
Fehérvárról is sikerült lefotózni a NEOWISE-üstököst, ami utoljára 4600 éve járt a Föld közelében

A csillagászok világszerte vadásszák, székesfehérvári olvasónknak pedig sikerült lencsevégre kapnia a NEOWISE-üstököst.

Évek óta nem volt ilyen, szabad szemmel is jól látható, fényes üstökös az egünkön, így nem véletlen, hogy az amatőr csillagászok hónapok óta nagy reményekkel várták, hogy a C/2020 F3, vagyis művésznevén NEOWISE elérje napközelségét.

Az üstökös nagyon elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül, legutóbb mintegy 4600 éve járt a közelében - emelte ki Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársa az MTI-nek.

Az üstökös végül július 3-án a délutáni órákban érte el várva-várt napközelpontját, vagyis a Merkúrnál is közelebb jutott csillagunkhoz. Ekkora persze már világszerte vadászták a csillagászok: az első fotók július 2-án készültek a NEOWISE-ról, majd július 4-én hajnalban hazánkból is sikeresen lefotózták.

Ahogy a csillagaszat.hu-n írják az üstökösről:

A fotók alapján jó egészségnek örvend, így minden remény megvan rá, hogy bár halványulni fog, egyre kedvezőbb helyzetének köszönhetően előbb a júliusi hajnalok, majd a júliusi esték szép, szabad szemes üstököse legyen. 

Úgy tűnik, hogy a NEOWISE valóban jó állapotban van, és városunkból is szépen látható. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Hardi Sándor fotója, aki csütörtökön éjjel 3:10 perckor kapta lencsevégre az üstököst, ráadásul gyönyörű "világító" felhők társaságában.

A csillagászok szerint nagyjából a hónap végéig szabad szemmel is megfigyelhető lesz a NEOWISE-üstökös, de csak fényszennyezéstől mentes helyről.

Aki pedig online is követni szeretné az útját, erre a linkre kattintva megteheti. 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek