3 évnél régebbi cikk

Hogyan ússzátok meg a nyári dugókat az M7-esen?
Hogyan ússzátok meg a nyári dugókat az M7-esen?

A Balatonra, vagy a Velencei-tóra menni mindig csodás - kivéve akkor, ha dugóba kerülünk. Márpedig odafelé pénteken és szombaton, visszafelé pedig vasárnap elképesztően megnő a forgalom az M7-es autópályán. És még a Budapest felé tartó három sáv sem mindig segít. Mutatjuk, hogyan kerülhetitek el a dugókat, illetve mi a teendő, ha mégis araszolásra kényszerültök!

Itt a nyár, itt vannak a hétvégi dugók. Az iskolai szünetben, júliusban és augusztusban Székesfehérvár és Budapest között fokozottan óvatos közlekedést kíván meg a forgalom, mert a napi 50-60 ezres autómennyiség ilyenkor akár a duplájára is nőhet.

"Pénteken Budapest irányába durván délután 2 órától jelentősen megerősödik a forgalom, és ez akár 10-11 óráig is tarthat, illetve a Balaton és a Velencei-tó irányába még szombat délelőtt is egy nagyon erős forgalomra lehet számítani. Visszafele vasárnap olyan 2 órától éjfélig nagyon erős forgalomra lehet számítani. Azt tapasztaljuk, hogy a Balatonról főleg 5-6 óra tájban indulnak meg a közlekedők, és ekkor telítődik az autópálya" - mondta Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója, majd hozzátette, még hétfő reggel is elég sokan érkeznek a Balatonról, ezért ezeket az időszakokat érdemes elkerülni.

Aki ezt nem tudja megtenni, az legyen óvatos, és használja a Fehérvár és Budapest közötti szakaszon mind a három sávot, valamint figyeljen a megfelelő követési távolságra.

Ha a közlekedők kihúzódnának a külső sávba, az autópályának is nagyobb lenne a kapacitása, több jármű tudna haladni, rövidebb lenne az utazás ideje.

"Ha ráfutunk az előttünk lévő járműre, akkor fékezésre kényszerülünk, és ez ilyen pulzáló mozgást tesz a forgalomba, ami rendkívül balesetveszélyes - tehát nagyon fontos, hogy megfelelő követési távolságot használjunk. Ezen kívül szót kell ejteni a Székesfehérvár és Budapest közötti három sávos útszakaszról, illetve a jobbra tartási kötelezettségről is, hiszen azt tapasztaljuk, hogy mindenki a középső sávon halad, ám a szabályok betartásával csökkenthető lenne a menetidő" - hangsúlyozta Molnár István.

A külső sáv használatát már csak azért is érdemes megszokni, mert a kormányzat tervei között szerepel, hogy az M7-es autópályát a teljes, Balatonig tartó szakaszon három sávossá szélesítse.

Addig is megoldás lehet a dugók kiküszöbölésére az M7-es, vagy legalább egy szakaszának elkerülése. Fehérvárról és környékéről adja magát a 8-as út, persze elsősorban akkor, ha a Balaton északi partjára tartunk.

A Magyar Közút is összeállított egy listát, amelyet érdemes megszívlelni, mielőtt autóval útnak indulnátok:

  • Ha tehetitek, kerüljétek el a csúcsforgalmi időszakokat! 
  • Közvetlenül indulás előtt informálódjatok az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a hivatalos weboldalon.
  • Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – érdemes kerülőutat választanotok. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 61-es, 64-es és 65-ös főutakon.
  • Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmét.
  • Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljatok útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő.
  • Erős forgalomban különösen figyeljetek a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válasszátok meg, ha két másodperccel követi az előttetek haladót, akkor váratlan esetben is meg tudjatok állni.
  • Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észlelitek, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsoljátok be a vészvillogót, hogy a mögöttetek érkezőket is figyelmeztessétek!
  • Ha eltévesztettetek egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnotok a pályán, semmiképpen se forduljatok vissza az autópályán, ne tolassatok!
  • Torlódásban segítsétek a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!
  • A leállósávot csak műszaki meghibásodás esetén használjátok, tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad!
  • A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni.
  • Ha baleset helyszíne mellett haladtok, ne bámészkodjatok, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.
  • A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően válasszátok meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.
Borítókép: YouTube/Magyar Közút
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek