3 évnél régebbi cikk

Friss adatok: Székesfehérváron is mérték a koronavírus koncentrációját a szennyvízben
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Friss adatok: Székesfehérváron is mérték a koronavírus koncentrációját a szennyvízben
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Az egész ország területét lefedő, így fehérvári friss adatokat is közzétett a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban.

A szennyvízmintákból kimutatható koronavírussal kapcsolatos eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol továbbra is alacsony. A mérési eredmények minden esetben stagnáló tendenciát mutatnak - áll a Népegészségügyi Központ Közleményében.

Az országos eredményeknek megfelelően a székesfehérvári adatok is azt mutatják: a vírus koncentrációja alacsony, és jelenléte továbbra is stagnál.

Az NNK kiemeli: az eredmények alapján nem várható jelentős emelkedés a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben, és fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben. A mintavételezés során ugyanis a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést, ugyanis a vírus már az esetleges tünetek megjelenése előtt néhány nappal korábban elkezd ürülni a szervezetből.

Éppen ezért a szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

A koronavírus a 4 fokos szennyvízben 14 napig, míg a 20 fokosban körülbelül 2 napig életképes, ugyanakkor RNS-e 8 napig kimutatható, de úgy, hogy fertőzőképességet már nem mutat.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek