3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: hasznos infók, ha Horvátországba, Olaszországba, Szlovéniába és Ausztriába mentek nyaralni
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels
Koronavírus: hasznos infók, ha Horvátországba, Olaszországba, Szlovéniába és Ausztriába mentek nyaralni

Négy kedvelt országot veszünk górcső alá: Horvátországot, Szlovéniát, Olaszországot és Ausztriát. Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján mind a négy desztináció a zöld kategóriába tartozik, tehát korlátozások nélkül utazhatunk. Bár az tény, hogy a maszkokra az országhatárt átlépve is szükségünk lesz. 

Horvátország

Lényegesen kevesebb a turista, mint amit megszokták az elmúlt években - mondja Grosz Pálma, a Grosz Utazási Iroda vezetője. Ez köszönhető az idei járványnak és annak hogy Európán kívülről nem érkezhetnek ide a turisták; tehát sem Ázsiából, sem az amerikai földrészről. Ez hihetetlenül sok turista elmaradásával jár.

Ha valaki lemegy a horvát tengerpartra (mert ugye oda készülünk általában mi magyarok), akkor azt lehet tapasztalni, hogy hihetetlenül tiszta a víz, a strandok nagyon rendben vannak és bőven van helyünk letelepedni, nincsenek egymásra szájában a fürdőzők. Mivel számos látványos helyszín szabadtéri, én most azt tudom javasolni, hogy ezeket érdemes felkeresni - így az ember tényleg aggódás nélkül töltheti a nyaralását.

A hétfői adatok szerint egyébként csökken a fertőzöttek száma Horvátországban. Ez részben a szájmaszk viselésének is betudható, ami tehát kötelező a legtöbb nyilvános zárt helyen. A számokat tekintve 4370-en koronavírusosak, a halálos áldozatok száma 122. A betegek közül 147-en vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1150. (MTI)

Szlovénia

Szlovéniában a turistákat mindenhol várják. Akár családdal, akár csoporttal érkezünk, nincsenek különleges szabályok. Nem szedik szét az akár 40 fős csoportot sem - részletezi Pálma.

Nincs létszám korlátozás a várakban, a kastélyokban vagy a barlangokban sem. Mi is megyünk szombaton a Bledi-tóhoz - a szabadtéri helyszínek tehát mindenhol működnek. Maszk viselése kötelező a zárt terekben illetve a tömegközlekedési eszközökön.

Szlovéniában is csökkent az új fertőzöttek száma. Az adatok szerint 1953 a koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után a múlt hétvégén  regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 113-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

Olaszország

Olaszországban jelenleg nagyon kevés a külföldi turista. Mint azt Pálma mondja, az ország különböző tartományait nézve van ahol jelenleg nincsen fertőzött személy - ennek ellenére sokan döntenek úgy, hogy egyáltalán nem is mennek.

Olaszországban egyébként a tengerpartokon vezettek be korlátozásokat: létszámkorlátozások vannak, hogy hány fő lehet egy strandon és azt nagyjából ellenőrzik is, el vannak távolítva egymástól a napozóágyak. Maszk viselése itt is előírás a zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön, az üzlethelyiségekben, és az éttermekben.

Továbbra is érvényesnek számít a távolságtartás betartása az utcán éppúgy, mint a strandokon. Az óvintézkedések július 31-ig érvényesek - ekkor jár le ugyanis a január 28-án elrendelt vészhelyzet.

Olaszországban emelkedett a halottak, de csökkent az új fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma elérte a 12 404-t, hétszáznegyvenöten vannak kórházban, negyvenheten intenzív osztályon. A húsz olasz régióból tizenötben megüresedtek a Covid-19 betegeknek fenntartott kórházi ágyak. A gyógyultak száma meghaladta a 197 ezret. (MTI)

Ausztria

Ausztriában három hónapja megnyitották az országot és szépen lassan minden zárt helyszínt - lényegesen előbb mint bárhol máshol Európában. Pálma felhívja a figyelmet arra, hogy ott is bevezették a tömegközlekedésben a szájmaszk viselését, amit szeretnének fenntartani hosszútávon. Aki mostanában Ausztriába érkezik, az hihetetlen békét, nyugalmat, biztonságot tapasztal - azért is, mert nagyon kevés a turista.

A múlt héten elkezdték az egész országra kiterjedően tesztelni az összes vendéglátásban és szállodában dolgozót. Ezt úgy kell elképzelni, hogy minden alkalmazottat kéthetente tesztelnek. Ezzel azt szeretnénk elérni hogy az oda érkező vendég biztonságban érezhesse magát.

Péntektől egyébként ismét kötelező lesz a szájmaszk az üzletekben Ausztriában, így az élelmiszer-üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban. Azzal indokolták a szigorításokat, hogy az üzletek, a bankok és a posták a hétköznapi élet színterei, a védelemre szorulók, így például az idősek is naponta látogatják azokat.

Ausztriában eddig 19 827 ember koronavírustesztje lett pozitív. Közülük 710-en haltak bele a betegség szövődményeibe, míg 17 716-an meggyógyultak. Jelenleg 1 386 aktív fertőzöttet, illetve betegek tartanak nyilván, 114-üknek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorulnak. (MTI)

Grosz Pálma hangsúlyozta, hogy utazás előtt és közben is érdemes nézni a konzuli szolgálatok weboldalait. Ezeket minden nap frissítik és láthatjuk, hogy történt-e ott bármiféle változás. A Magyar Külügyminisztériumnak is van egy besorolása, hogy mely országokat tartja biztonságosnak, kevésbé biztonságosnak vagy utazásra nem javasolt országoknak -  ez az a három szempont, ami nagyon fontos.

Az utazásra nem javasolt országoknál egyébként már vannak egyéb kritériumok is, például hogy nem él a biztosítás vagy onnan már nem menekítenek haza utast, hogyha bármiféle problémája van. Ezeket is érdemes figyelembe venni utazás előtt - javasolja Pálma.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek