3 évnél régebbi cikk

Drágulhat a kenyér?
Drágulhat a kenyér?

A szélsőséges időjárás miatt átlagosnál gyengébb az idén a búza minősége, ezért a lisztnek való búza ára drágább az ilyenkor szokásosnál – írja a Világgazdaság. A magasabb ár miatt drágulhat a liszt és a kenyér.

Fejér megyében lassan befejeződik az aratás. Egyed Tihamér agrárközdász és gazda elmondta, hogy a kiszámíthatatlan időjárás nem tett jót a búzának.

„A tavaszi aszály megviselte a növényeket. A repcéből a szokásoshoz képest egyharmaddal kevesebb lett a termés. Búzából viszont az átlagos mennyiséget takarítottunk be. Az a búzatábla, amit öntöztek bőségesebben termett. Idén inkább a minőséggel van probléma.”

A szakember hangsúlyozta, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően érdekesen alakult a nyár eleji időjárás.

„A gazdák minden évben számolnak Medárddal: ha június elején esik, még negyven napig fog. Az elmúlt két hónapban sokszor a csapadék sávszerűen érkezett. Volt arra példa, hogy a település egyik felén egy csepp eső sem esett, a másik végén rövid idő alatt, felhőszakadásszerűen több mint száz milliméter hullott.”

Ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék esik, akkor a búza eldől, könnyen bepenészesedik, így romlik a minősége.

Egyed Tihamér megjegyezte, ha a betakarítási időben esik, az sem jó, mert lassabban halad a munka, másrészt alacsonyabb lesz a búza sikértartalma, ezért csak olcsóbban, takarmánynak lehet eladni.

Jelenleg a malmok körülbelül 50 és 55 ezer forintot fizetnek egy tonna jó minőségű búzáért, amely valamivel több, mint tavaly ilyenkor. A szakember szerint is a magasabb ár hosszabb távon a liszt és a kenyér árának emelkedéséhez vezethet.
Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek