3 évnél régebbi cikk

A Curiositas lett az év tortája
·Gasztroaz ország tortája·Utolsó frissítés: undefined
A Curiositas lett az év tortája
·Gasztroaz ország tortája·Utolsó frissítés: undefined

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt: idén egy tápiószecsői alkotás, a Hisztéria Cukrászda tortája, a Füredi Krisztián által készített Curiositas lett a nyertes.

Minden évben megválasztják Magyarország születésnapi tortáját, amelyet stílusosan a magyar államiság megszületésének szimbolikus napján, az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában.

Az ország cukrászait idén is megmozgatta a kihívás, rengeteg különleges, és bátor kreációval neveztek a versenyre. Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket várt az Ipartestület, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A győztest hat döntős közül választotta ki a szakmai zsűri, ezt követően az Országházban hirdették ki reggel, hogy idén a Curiositas vitte az aranyat.

 

A torta összetétele: fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat.

A latin szó különlegességet, kíváncsiságot jelent. A birs sokak fantáziájában csak kompótként vagy pálinkaként működik, valóban szükség van szakmai tudásra és bátorságra, hogy a kesernyés ízű gyümölcs felfedje valódi értékeit, ízeit.

A második helyezett Marsa Éva Heléna Fenséges fügés manna tortája lett a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászdából, a harmadik helyen a tavaly előtti győztes Sztaracsek Ádám Tétényi áfonyás mandula tortája végzett a komáromi Jánoska Cukrászdából. Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotása, a FORTISSIMI – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére.

Rossz hír, hogy augusztus 20-ig várni kell a kóstolással. A Curiositast az államalapítás ünnepén mutatják be a nagyközönség előtt és csak ezután lesz érdemes keresni a cukrászdákban. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től közzéteszik a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a Szentivánéji Álom tortával. Ez egy meggyes ízvilágú, tejszínes krémmel, búzaliszt felhasználása nélkül készült torta, amit szintén bárki megkóstolhat majd.

 

A döntősöket végig lehet böngészni a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének weboldalon. 

Borítókép: https://www.cukraszat.net/
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek