Megjött a Szentivánéji Álom receptje: készítsd el otthon az egyik legfinomabb cukormentes tortát!Megjött a Szentivánéji Álom receptje: készítsd el otthon az egyik legfinomabb cukormentes tortát!
A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat tortája lett tavaly Magyarország Cukormentes Tortája. A hagyományoknak megfelelően néhány hónappal az eredményhirdetés után a cukrászat.net elérhetővé tette a díjnyertes sütemény receptjét.
Hozzávalók (23 cm átmérőjű, 16 szeletes torta)
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetesen előforduló cukrokat tartalmaz.
Céklás-almás felvert
- 50 g tojássárgája
- 17,5 g eritrit
- 62,5 g vaj (82% zsírtartalmú)
- 90 g tojásfehérje
- 17,5 g eritrit
- 50 g cékla (nyers, tisztított)
- 50 g savanykás alma (nyers, tisztított)
- 10 g zabpehely (nagy szemű)
- 20 g zabpehelyliszt
- 45 g mandulaliszt (teljes mandulaőrlemény)
- 1,5 g szódabikarbóna
- 0,2 g őrölt fahéj
Fahéjas meggylekvár
- 715 g meggy (cukormentes, fagyasztott vagy friss)
- 120 g eritrit
- 0,2 g őrölt fahéj
Tejszínes-zabpelyhes angolkrém
- 335 g zabital (hozzáadott cukor nélkül)
- 47 g tojássárga
- 30 g eritrit
- 27 g zabpehelyliszt
- 15 g citromlé
- 34 g cukormentes fehércsokoládé (30,7%-os kakaótartalom)
- 200 g tejszín (32%-os zsírtartalmú)
- 10 g zselatin
- 40 ml víz
Meggyzselé réteg
- 300 g fahéjas meggylekvár (ennyit mérünk ki a meggyzselé réteghez a készen körülbelül 500 gramm össztömegű, előre elkészített fahéjas meggylekvárból)
- 5 g zselatinlap
Fahéjas-meggyes könnyű habkrém
- 200 g fahéjas meggylekvár (az előre elkészített fahéjas meggylekvár megmaradt része)
- 100 g natúr joghurt (3,5% zsírtartalmú)
- 10 g zselatin
- 40 ml víz
- 200 g tejszín (32% zsírtartalmú)
Díszítés
- 45 g cukormentes fehércsokoládé (30,7% kakaótartalom)
- 80 g tejszín (32% zsírtartalmú)
- 1,25 g zselatinlap
- 10 g liofilizált meggy
Elkészítés
Fahéjas meggylekvár
A cukrozatlan, friss vagy fagyasztott, magozott meggyet levével együtt főzőedénybe tesszük, 120 gramm eritrittel és őrölt fahéjjal felfőzzük, botmixerrel turmixoljuk, majd sűrűsödésig főzzük.
Meggyzselé réteg
Kimérjük az elkészült meggylekvárból a meggyzselé-rétegbe kerülő 300 gramm mennyiséget. A még forró meggylekvárba 5 gramm, előzetesen hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapot teszünk, és elkeverjük. Langyosra hűtjük (32°C), és egy átlátszó frissentartó műanyagfóliával lefedett, majd visszafordított vékony, kör alakú keretbe öntjük. Hűtőben jól kidermesztjük.
Céklás-almás felvert
A nyers céklát finomra reszeljük (a kiszabatban szereplő mennyiség a tisztított, reszelt céklára vonatkozik). Az almát szintén finomra reszeljük. A fehérjét felverjük 17,5 gramm eritrittel. A vajat kihabosítjuk a további 17,5 gramm eritrittel, és egyenként tovább habosítjuk a tojássárgákkal. Hozzáadjuk az őrölt fahéjat, reszelt céklát, reszelt almát, és a fele tojáshabot, összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a maradék tojáshabot, miközben beleszórjuk az előzetesen összekevert mandulaőrleményt, zabpelyhet, zabpehelylisztet, szódabikarbónát. Szilikonos sütőpapíron, 23 cm-es karikában, 180°C-on, 27 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tejszínes-zabpelyhes angolkrém
Főzőedénybe tesszük a tojássárgáját, zabpehelylisztet és az eritritet, tejjel felöntve csomómentesre keverjük. Hevítve, habverővel folyamatosan keverve teljesen besűrítjük. Beletesszük a fehér csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Félretesszük hűlni. Közben a tejszínt habbá verjük. A zabkrémhez hozzákeverjük az előzetesen hideg vízben feloldott, melegített zselatint. A zabkrémet a felvert tejszín egyik felével gyorsabb mozdulatokkal összekeverjük, a tejszín maradék részével lazán összeforgatjuk.
Torta összeállítása
A tortakarika oldalát vastag celofánnal béleljük, ebbe helyezzük a céklás-almás felvertet, és ráöntjük az angolkrém egynegyed részét. Elsimítjuk, majd óvatosan ráhelyezzük a közepére a megdermedt zseléréteget. Elkenjük rajta a maradék (háromnegyed rész) angolkrémet. Dermesztjük.
Fahéjas-meggyes habkrém
A maradék, teljesen kihűlt meggylekvárba beletesszük a joghurtot, a felvert tejszín felét, és az előzetesen vízben feloldott, melegített zselatinnal elkeverjük. A maradék tejszínhabbal lazán átkeverjük, és az összeállított tortára töltjük a kész habkrémet. Elsimítjuk, és másnap reggelig hagyjuk dermedni.
Díszítés
A fehércsokoládét megolvasztjuk, majd a jól felmelegített tejszínbe belerakjuk a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapot. Addig keverjük, míg teljesen feloldódik, majd azonnal összekeverjük a fehércsokoládéval. Langyosra (32 °C) hűtjük, és lekenjük vele a torta tetejét. A torta tetejének szélét, kb. 2-3 cm-es sávban megszórjuk liofilizált meggydarabokkal. A torta a meggyel való megszórás előtt fagyasztható. A fagyott tortát kiengedjük, szeleteljük, vaxoljuk, majd a szeletek szélét megszórjuk a liofilizált meggydarabokkal.