3 évnél régebbi cikk

Megjött a Szentivánéji Álom receptje: készítsd el otthon az egyik legfinomabb cukormentes tortát!
Megjött a Szentivánéji Álom receptje: készítsd el otthon az egyik legfinomabb cukormentes tortát!

Már bárki elkészítheti otthon is a tavalyi év cukormentes tortáját. A Szentivánéji Álomban dominál a meggy, de kell hozzá még többek között cékla és alma is.

A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat tortája lett tavaly Magyarország Cukormentes Tortája. A hagyományoknak megfelelően néhány hónappal az eredményhirdetés után a cukrászat.net elérhetővé tette a díjnyertes sütemény receptjét.

Hozzávalók (23 cm átmérőjű, 16 szeletes torta)

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetesen előforduló cukrokat tartalmaz. 

Céklás-almás felvert 

  • 50 g tojássárgája
  • 17,5 g eritrit
  • 62,5 g vaj (82% zsírtartalmú) 
  • 90 g tojásfehérje
  • 17,5 g eritrit
  • 50 g cékla (nyers, tisztított)
  • 50 g savanykás alma (nyers, tisztított)
  • 10 g zabpehely (nagy szemű)
  • 20 g zabpehelyliszt
  • 45 g mandulaliszt (teljes mandulaőrlemény)
  • 1,5 g szódabikarbóna
  • 0,2 g őrölt fahéj 

Fahéjas meggylekvár 

  • 715 g meggy (cukormentes, fagyasztott vagy friss)
  • 120 g eritrit
  • 0,2 g őrölt fahéj 

Tejszínes-zabpelyhes angolkrém 

  • 335 g zabital (hozzáadott cukor nélkül)
  • 47 g tojássárga
  • 30 g eritrit
  • 27 g zabpehelyliszt 
  • 15 g citromlé
  • 34 g cukormentes fehércsokoládé (30,7%-os kakaótartalom)
  • 200 g tejszín (32%-os zsírtartalmú)
  • 10 g zselatin
  • 40 ml víz 

Meggyzselé réteg 

  • 300 g fahéjas meggylekvár (ennyit mérünk ki a meggyzselé réteghez a készen körülbelül 500 gramm össztömegű, előre elkészített fahéjas meggylekvárból)
  • 5 g zselatinlap 

Fahéjas-meggyes könnyű habkrém 

  • 200 g fahéjas meggylekvár (az előre elkészített fahéjas meggylekvár megmaradt része)
  • 100 g natúr joghurt (3,5% zsírtartalmú)
  • 10 g zselatin
  • 40 ml víz 
  • 200 g tejszín (32% zsírtartalmú) 

Díszítés 

  • 45 g cukormentes fehércsokoládé (30,7% kakaótartalom)
  • 80 g tejszín (32% zsírtartalmú)
  • 1,25 g zselatinlap
  • 10 g liofilizált meggy 

Elkészítés

Fahéjas meggylekvár

A cukrozatlan, friss vagy fagyasztott, magozott meggyet levével együtt főzőedénybe tesszük, 120 gramm eritrittel és őrölt fahéjjal felfőzzük, botmixerrel turmixoljuk, majd sűrűsödésig főzzük. 

Meggyzselé réteg 

Kimérjük az elkészült meggylekvárból a meggyzselé-rétegbe kerülő 300 gramm mennyiséget. A még forró meggylekvárba 5 gramm, előzetesen hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapot teszünk, és elkeverjük. Langyosra hűtjük (32°C), és egy átlátszó frissentartó műanyagfóliával lefedett, majd visszafordított vékony, kör alakú keretbe öntjük. Hűtőben jól kidermesztjük. 

Céklás-almás felvert 

A nyers céklát finomra reszeljük (a kiszabatban szereplő mennyiség a tisztított, reszelt céklára vonatkozik). Az almát szintén finomra reszeljük. A fehérjét felverjük 17,5 gramm eritrittel. A vajat kihabosítjuk a további 17,5 gramm eritrittel, és egyenként tovább habosítjuk a tojássárgákkal. Hozzáadjuk az őrölt fahéjat, reszelt céklát, reszelt almát, és a fele tojáshabot, összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a maradék tojáshabot, miközben beleszórjuk az előzetesen összekevert mandulaőrleményt, zabpelyhet, zabpehelylisztet, szódabikarbónát. Szilikonos sütőpapíron, 23 cm-es karikában, 180°C-on, 27 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Tejszínes-zabpelyhes angolkrém 

Főzőedénybe tesszük a tojássárgáját, zabpehelylisztet és az eritritet, tejjel felöntve csomómentesre keverjük. Hevítve, habverővel folyamatosan keverve teljesen besűrítjük. Beletesszük a fehér csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Félretesszük hűlni. Közben a tejszínt habbá verjük. A zabkrémhez hozzákeverjük az előzetesen hideg vízben feloldott, melegített zselatint. A zabkrémet a felvert tejszín egyik felével gyorsabb mozdulatokkal összekeverjük, a tejszín maradék részével lazán összeforgatjuk. 

Torta összeállítása 

A tortakarika oldalát vastag celofánnal béleljük, ebbe helyezzük a céklás-almás felvertet, és ráöntjük az angolkrém egynegyed részét. Elsimítjuk, majd óvatosan ráhelyezzük a közepére a megdermedt zseléréteget. Elkenjük rajta a maradék (háromnegyed rész) angolkrémet. Dermesztjük. 

Fahéjas-meggyes habkrém 

A maradék, teljesen kihűlt meggylekvárba beletesszük a joghurtot, a felvert tejszín felét, és az előzetesen vízben feloldott, melegített zselatinnal elkeverjük. A maradék tejszínhabbal lazán átkeverjük, és az összeállított tortára töltjük a kész habkrémet. Elsimítjuk, és másnap reggelig hagyjuk dermedni. 

Díszítés

A fehércsokoládét megolvasztjuk, majd a jól felmelegített tejszínbe belerakjuk a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapot. Addig keverjük, míg teljesen feloldódik, majd azonnal összekeverjük a fehércsokoládéval. Langyosra (32 °C) hűtjük, és lekenjük vele a torta tetejét. A torta tetejének szélét, kb. 2-3 cm-es sávban megszórjuk liofilizált meggydarabokkal. A torta a meggyel való megszórás előtt fagyasztható. A fagyott tortát kiengedjük, szeleteljük, vaxoljuk, majd a szeletek szélét megszórjuk a liofilizált meggydarabokkal. 

Borítókép: cukraszat.net
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek