3 évnél régebbi cikk

Rekordbevétel jótékonykodásból Fehérváron: a Szent Kristóf Ház és az autista klub kapja a támogatást
Rekordbevétel jótékonykodásból Fehérváron: a Szent Kristóf Ház és az autista klub kapja a támogatást

Közel 7,5 millió forint jött össze az idei Jótékonysági Estélyen és a még tavaly decemberben rendezett Adventi Jótékonysági Futáson, amit az önkormányzat megduplázott. A támogatást idén a Szent Kristóf Ház és a Fehérvár Travel Alapítvány kapja. Kiderült, hogy miként használják fel a pénzt.

Székesfehérváron az újév már kilencedik esztendeje a rászorulók megsegítésével indul. Amikor január elsején mindenki jóllakott a szerencsehozó lencsével a Belvárosban, kezdődhet a kitűzött célok megvalósítása, a fogyókúra és az újévi fogadalmak teljesítése. Úgy tűnik, hogy egyre többen írják a listára: „segíteni másokon”.

Már csak azért is biztos, hogy ez így van, mert rekordösszeg gyűlt össze a székesfehérvári Önkormányzat által rendezett Adventi Jótékonysági Futáson és az idei első nagy rendezvényen, a Jótékonysági estélyen.

A futás és az est bevétele egészen pontosan 7.438.351 Ft volt, melyet az önkormányzat megduplázott, így összesen 14.876.702 forintnyi támogatás érkezett jótékony célra.

Már a gyűjtéskor sem volt titok, hogy az összeg a Szent Kristóf Házé és a Fehérvár Travel Alapítványé lesz. Most viszont kiderült, hogy mire használják fel a támogatást.

Ribi Péter a Fehérvár Travel alapító ügyvezetője még 2007 decemberében hozta létre a Fehérvár Travel Alapítványt. Ribi optimista a jövőt és a segítségnyújtást tekintve. „Bár az idei év nem egy nagy siker az utazási irodáknak, de remélhetőleg ez a helyzet sem tart majd örökké” - mondta.

Igari Antal az alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, a Fehérvár Travel Alapítvány alig három éve indította el a városban az autista klubot. Azóta megnövekedett mind a pedagógusok, mind pedig a foglalkoztatottak száma, jelenleg pedig 15 fiatal jár a klubba, amely a pandémiás helyzet és a nyári szünet után teljes mértékben újra tud indulni.

A Szent Kristóf Ház fogyatékkal élők nappali foglalkoztatása és ellátása mellett lakhatást is biztosít. Egyre több fiatal kerül abba a helyzetbe, hogy szükségük van tartós bentlakásos ellátásra - erről Magyar László, az intézmény vezetője számolt be. A Segesvári utca elején már rendelkezésre áll egy olyan telek, ahol - amint reális áron dolgozó vállalkozót sikerül találniuk - elkezdődhet az építkezés.

A város polgármestere köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki támogatta az idei célokat. Cser-Palkovics András szerint a rendkívüli időszakban még fontosabb lett az összefogás, és ezt a képességet Székesfehérvár városa ebben a helyzetben is bizonyította.

A kezdeményezések Miklósa Erika javaslatára indultak el. A Kossuth-díjas operaénekes minden évben háziasszonya ezeknek a rendezvényeknek. Úgy tapasztalja, hogy a mecenatúrának nincs jól bevált gyakorlata a XXI. századi Magyarországon, nagyon nehezen mozdulnak meg az emberek és a nagyobb cégek, itt Székesfehérváron mégis stabil lábakon állnak a jótékonysági események. Emellett pedig mindig olyan kedvezményezettek vannak, akik példaértékűen hasznosítják a mecenatúrából származó pénzt.

Borítókép: ÖKK/Molnár Artúr
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek