3 évnél régebbi cikk

Az ország nagymamáját és a megye első sportdoktorát Fejér díszpolgárává avatták
·Hírekelismerés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Az ország nagymamáját és a megye első sportdoktorát Fejér díszpolgárává avatták
·Hírekelismerés·Utolsó frissítés: undefined

A Fejér Megyei Önkormányzat Etyeken tartotta díszközgyűlését, amelyen Fejér megye díszpolgára címet adományozták dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak és dr. Mezőszentgyörgyi Lászlónak, a megye első sportdoktorának.

A Fejér Megyei Önkormányzata minden év szeptemberében más-más település megyenapján tart díszközgyűlését, az ideinek Etyek adott otthont. A díszközgyűlésen átadták a megye elismeréseit a pályájuk során kimagasló szakmai és emberi értékeket képviselő kitüntetetteknek.

A Fejér Megye Díszpolgára kitüntetést ketten vehették át: dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos és dr. Mezőszentgyörgyi László, a megye kiemelkedő edző legendája.

Az elismeréseket dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke adta át. Ahogy a díjazottak méltatása során a Megyei Közgyűlés indoklása kiemelte, a megyéhez és Székesfehérvárhoz egyaránt ezer szállal kötődő dr. Müller Cecília személyében olyan rendkívüli munkabírású, kivételes szakembert ismerhettünk meg, aki a munkájára hivatásaként, keresztény küldetéseként tekint.

A méltatás kiemeli: „Példás, empatikus viselkedése a betegekkel és a munkatársakkal történő kapcsolatteremtésben a pályáján mindvégig megmutatkozott. Teljes odaadással végzett munkáját a szakmai alaposság, megbízhatóság, alázat jellemzi, segítőkészsége, embersége, figyelmessége az emberek iránt közismert. Következetes magatartásával, lelkiismeretes munkájával nemcsak Fejér megyében, de az egész országban tekintélyt szerzett magának. Elhivatott szakmai munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, legutóbb a Szent István emlékéremmel és díjjal.”

Dr. Mezőszentgyörgyi László kiemelkedő alakja Székesfehérvárnak, 1969-ben az ő vezetésével jutott fel az NBII-be a Köfém SC női kézilabdacsapata, de része volt a Volán öttusaszakosztályának megalakulásában, és a munka elindításában. Tapasztalatait az „Öt évtized az utánpótlás-nevelés nyomában” című, közel százoldalas tudományos igényű könyvében foglalta össze.

Ahogy a díszpolgári cím átadása kapcsán kiemelték: Fél évszázadot dolgozott az utánpótlás-nevelésben, így a kötetben részletesen ismerteti az utánpótlás-nevelés egységes rendszerét, amely 1963-tól 1980-ig a magyar sport egyik legeredményesebben működő projektje volt, és amely hosszú évtizedekre biztosította a magyar sport nemzetközi eredményességét. A kötetben rengeteg, ebből az időszakból származó dokumentumot, szakmai anyagokat, rendeleteket, határozatokat dolgoz fel. Megemlékezik azokról a sportvezetőkről, akik ezt a rendszert létrehozták és eredményesen működtették. Publikációinak száma mára eléri az ötvenet. Nyugdíjas évei alatt is rendszeresen olvashatóak írásai a Magyar Edző című szaklapban, hiszen naprakész tudással bír az utánpótlás helyzetéről, a mindennapos testnevelésről és a felmérési rendszerekről.”

Az ünnepségen a közgyűlés elnöke további 12 díjkategóriában adott át a díjazottaknak elismerést:

Dr. Berzsenyi Zoltán Díjban részesült:

  • Dr. Fábry Péter Pálné dr. Mayer Klára Sarolta és dr. Fábry Péter Pál (megosztva) a lakosság érdekében végzett fáradhatatlan gyógyító munkájuk, emberi magatartásuk elismeréseként.
  • Dr. Jellinek Kinga Stefánia kiemelkedő orvosi pályafutása, a gyermekgyógyászat területén végzett elhivatott és sokoldalú gyógyító munkája, kutatói tevékenysége elismeréseként.

Fekete János Díjban részesült:

  • Litauszki Györgyné a közigazgatásban eltöltött több mint három évtizedes, magas színvonalú szakmai munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.
  • Rácskainé dr. Ács Marianna Beáta a köz szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenysége és példamutató munkája elismeréseként.

Gróf Klebelsberg Kuno Emlékérmet vett át:

  • Bócz Éva kiemelkedő hivatástudattal végzett pedagógiai és intézményvezetői munkájáért, példamutató emberi magatartása elismeréseként.
  • Gyuriczáné Sótér Éva elhivatott intézményvezetői és pedagógiai munkája, közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

Marosi Arnold Díjban részesült:

  • Alexi Zoltán a dinnyési Várpark létrehozásával a régi magyar hagyományok megörökítéséért és ápolásáért végzett egyedülálló alkotói tevékenysége elismeréseként.
  • Gelencsér Ferenc (aki egészségi okok miatt későbbi időpontban veszi át a díjat) Fejér megye művészeti örökségének gyarapításáért fotóművészként végzett több évtizedes értékőrző, alkotói munkájáért.

Németh László Díjban részesült:

  • Kárpáti Hajnalka több évtizedes, példamutató elkötelezettséggel végzett védőnői munkája, az egészséges életmód megőrzése érdekében végzett példás oktató-nevelői tevékenysége elismeréseként.
  • Majoros Gábor hazánk és Fejér megye természeti értékeinek megőrzése és a fiatalság nevelése érdekében végzett példaértékű munkássága elismeréseként.

Dr. Paulikovics Elemér Díjban részesült:

  • Pajor László a mentés és betegszállítás területén mentőszakápolóként végzett példaértékű munkája és közösségi sport tevékenysége elismeréseként.
  • Reszegi Imre Fejér megye lakossága érdekében a betegszállítás és mentés területén nyújtott átlagon felüli szakmai és vezetői munkájáért.

Pápay Ágoston Díjban részesült:

  • Faragó Rózsa a hátrányos helyzetű és rászoruló emberek megsegítése érdekében végzett kiemelkedő szakmai és vezetői munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.
  • A móri Szociális Alapszolgáltatási Központ a rászoruló emberek ellátása érdekében, nagy szociális érzékenységgel végzett áldozatos munkájuk elismeréseként.

Salamon Lajos Díjban részesült:

  • Halász Attila a közbiztonságért végzett kiemelkedő szakmai munkája, valamint Fejér megye polgárainak érdekében végzett önzetlen tevékenysége elismeréseként.
  • Molnár Erik több évtizedes, a tűzvédelem területén végzett kimagasló, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként.

Széchenyi Viktor Díjban részesült:

  • Frey Szabolcs a szőlőművelés és bortermelés hagyományainak továbbörökítése, valamint a Móri Borvidék borkultúrájának népszerűsítéséért végzett elhivatott munkája elismeréseként.
  • Weisz Gábor a Gázmodul – Weisz Kft., mint példamutató családi vállalkozás ügyvezetőjeként végzett sikeres munkája elismeréseként, mellyel hozzájárult Fejér megye gazdasági eredményeinek és foglalkoztatási helyzetének javításához.

Terstyánszky Ödön Díjban részesült:

  • Horváth Tibor Fejér megye hírnevét öregbítő sporttevékenysége, a mozgást és az egészséges életmódot népszerűsítő érdemei elismeréseként.
  • Orbán Attila a jégkorong sportágban kifejtett példaértékű sportpályafutása és kiemelkedő hazai és nemzetközi sikerei elismeréseként.

Vörösmarty Mihály Díjban részesült:

  • Kárpáti József kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége által a magyarság értékeinek megőrzéséért, a hátrányos helyzetű közösségek érdekében végzett nevelői munkája elismeréseként.
  • Kozmér Amanda sokoldalú, értékőrző vezetői munkája, elkötelezett közösségi és kulturális tevékenysége elismeréseként.

Wekerle Sándor Díjban részesült:

  • Bezákné Braun Bernadett a német nemzetiség hagyományápolása érdekében végzett kiemelkedő, elhivatott kulturális munkájáért.
  • Fehér Margit a helyi német nemzetiségi hagyományok megőrzéséért és ápolásáért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek