1 évnél régebbi cikk

Fehérvár egyetlen olimpiai bajnoka már Prima, de lehet Prima Primissima is
Fehérvár Médiacentrum fotója
nso.hu
Fehérvár egyetlen olimpiai bajnoka már Prima, de lehet Prima Primissima is

Vörös Zsuzsannát is jelölték a sportolók között az idei Prima Primissima-díjra. A jelölés már önmagában elismerés, díjazással is jár. A Magyar sport kategóriában Hegedüs Csaba birkózó, és Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnokot jelölték még.

A 2022. évi Prima díjazottak között Magyar sport kategóriában szerepel Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó, aki 1989-ben kezdett el sportolni az Alba Volán SC versenyzőjeként. 14 felnőtt, 5 junior vb-n, 14 Eb-n és 3 olimpián indult. A juniorok között egyéni világbajnok, Európa-bajnok, váltóban háromszor aranyérmet nyert. Háromszoros felnőtt világbajnok, 2 Eb-arany és 3 vb-ezüst büszke tulajdonosa egyéniben.

2004-ben az athéni ötkarikás játékokon ő lett az első magyar női öttusázó, aki olimpiai aranyérmet tudott nyerni. Ezzel máig ő Székesfehérvár egyetlen olimpiai bajnoka.

Jelenleg a Magyar Öttusa-szövetség általános alelnöke, a 2020-as tokiói olimpián bronzérmes, Kovács Sarolta edzője, a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztály igazgatója. 

A Prima Primissima elismerés célja évről-évre, hogy támogassa az egyedi teljesítményt nyújtó tudósokat, kutatókat, oktatókat, alkotókat, művészeket, újságírókat és sportolókat hazánkban és a határon túl. A kiemelkedő társadalmi elfogadottságú elismerést Demján Sándor üzletember alapította 20 évvel ezelőtt, az OTP Bank pedig 2013 óta gondozza és finanszírozza. 

Az alapítvány Kuratóriumának tagjai titkos szavazással a – kategóriánként 3, tehát összesen – 30 jelölt közül választják ki a Primissimákat, akik 15 millió forintos elismerésben részesülnek. Azoknak a jelölteknek a tevékenységét, akik nem lehetnek Primissimák – ám maguk is Primák –, 5 millió forinttal támogatja az alapítvány. Az összes jelölt közül SMS-szavazással kiválasztható Közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. Az anyagi elismerések összértéke így eléri a 265 millió forintot. 

A díjazottak várhatóan 2022. december 2-án ismét személyesen vehetik át elismeréseket a Művészetek Palotájába tervezett díjátadón.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek