3 évnél régebbi cikk

Tarolt a kerékpáros turizmus: a Velencei-tónál megduplázódott a biciklisek száma
·UtazásVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Tarolt a kerékpáros turizmus: a Velencei-tónál megduplázódott a biciklisek száma
·UtazásVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

A járványhelyzetnek minden nehézsége ellenére van pozitív hozadéka is. Egyre többen kerékpároznak, és sporttevékenységükhöz jóval többször választják az úgynevezett tóköröket, legyen az a Balatont, a Fertő-, a Tisza-, vagy a Velencei-tavat körbeölelő kerékpárút. A növekedés mértéke meghökkentő - olvasható a Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös felmérésében.

A kerékpáros számlálások eredményei alapján biztosan kijelenthető, hogy az idei évben aktívabbak voltunk két keréken, mint valaha, hiszen még soha ennyien nem választották korábban a kerékpározást, mint aktív turisztikai formát – áll a Magyar Közút közleményében.

Ezt pedig kézi, illetve gépi számlálás segítségével állapították meg. A számlálásokat a nagy tavaink körül, azaz a Fertő tó, a Tisza-tó, a Velencei-tó és a Balaton körül is elvégezték, mint eddig minden nyáron.

A növekedés mértéke már a tavalyi évvel összehasonlítva is meghökkentő. A Velencei-tavon, a Balatonnál és a Tisza-tavon is a kerékpárosok számának megkétszereződését regisztrálták.

Elmondható, hogy a négy nagy tavunk legnagyobb nyertese a Velencei-tó, ahol megduplázódott idén a kerékpáros turisták száma, valószínűleg a kisgyerekes családoknak is könnyen teljesíthető körtúra lehetősége okán, de hasonló eredményekkel büszkélkedhet a Tisza-tó és a Balaton is. A magyar tengernél végzett számlálás eredménye például 85 százalékos növekedést mutat.

A Velencei-tó körül három helyen is találkozhatnak a kerékpárosok mérőeszközökkel: Dinnyésen, Pákozdon, illetve Velencén méri a Magyar Közút a kerékpáros forgalmat ezen műszerek segítségével.

Az automatikus mérőállomások egész évben dolgoznak és szolgáltatják az adatokat. Ezeket egészítik ki a nyári csúcsidőszak 3 hónapjában mért, úgynevezett kézi számlálás adataival. Így kapnak teljes képet a szakemberek a forgalom összetételéről, illetve nagyságáról.

A Velencei-tó körüli kerékpárutat naponta körülbelül 600-650 kerékpár használja, de egy nyári szép hétvégén ez a szám felmegy 1200-1500-ra, ami egy igen nagy és jelentős biciklis forgalmat jelent – ismertette az adatokat Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója.

Általános tendencia, hogy évről évre nő a kerékpáros forgalom a tó környékén és vélhetőleg a mostani járvány helyzetben még jobban felértékelődött az egészséges életmód, emellett a hazai turisztikai célpontok látogatása, de nem elhanyagolható a folyamatos kerékpáros infrastruktúra fejlesztése. A szakemberek hálózatokban gondolkodnak, melyek célja a biztonságos tekerés mellett az adott régió természeti értékeinek bemutatása.

Persze van, aki nem éri be a tókörrel. Több szakasz is kapcsolódik az EuroVelo hálózathoz, ami Európát szeli keresztül-kasul, és több tematikus utat foglal magába. Ezek egy része már kiépült, de folyamatosan fejlesztik. Az EV14 Szentgotthárdtól a Velencei-tóig tartó szakaszának nyomvonalát például idén jelölték ki, de elkészült a Szentendre és Budapest közötti EuroVelo 6, illetve vele párhuzamosan a Duna másik oldalán a Dunakeszi Budapest közötti hiányzó EuroVelo 6-os szakasz is már épül.

További ajánlatok: www.jsi.hu

Borítókép: /osztalykirandulas.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek