3 évnél régebbi cikk

Szeptember 27. a Szívünk Napja
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Szeptember 27. a Szívünk Napja

A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta minden év szeptember 27. a Szívünk Napja, mely a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára és azok megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hazánkban kiemelten fontos, hogy figyeljünk szívünk és érrendszerünk egészségére. 2019-ben Magyarországon a halálozások majd fele, egészen pontosan 49%-a, 64 000 haláleset volt köthető a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez. Ez elképesztően magas szám, a diagnosztizált betegségek széles spektruma pedig még súlyosabb képet fest.

A tavalyi esztendőben a szakorvosi rendeléseken megállapított szív- és érrendszeri betegségek közül a magas vérnyomás a leggyakoribb, az esetek 30,9%-ban ezzel a panasszal fordulnak orvoshoz a betegek. A szabálytalan szívverés, szívritmuszavar, pitvarfibrilláció az esetek 8,3%-ért felel, míg szívkoszorúér-megbetegedés 3,6%-os gyakorisággal fordul elő.

Pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyének csökkentése egyszerű életmódváltással elérhető. Első és legfontosabb a túlzott dohányzás, illetve alkoholfogyasztás elhagyása. Kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, sajnos ezzel kapcsolatban sem túl jók a tapasztalatok Magyarországon. Az egészséges táplálkozás egyik alapja a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztás.

Hazánkban a 65 évnél idősebb korosztály élen is jár ebben, ennek a korcsoportnak a tagjai közül 74,6% minden nap fogyaszt gyümölcsöt, 55,2% pedig zöldséget. Ugyanez az arány a 35-64 évesek körében csak 54,5 % és 43,4%, míg a 18-34 évesek között 40,6% és 40%.

A 15-17 évesek között a zöldségfogyasztás szinte főbenjáró bűnnek tűnik, ebben a korosztályban csak minden harmadik fiatal eszik napi rendszerességgel zöldséget, szerencsére a gyümölcsök népszerűbbek a maguk 42,4%-os mutatójukkal.

A testmozgás szintén elengedhetetlenül fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Kutatók ezeket a megbetegedéseket vizsgálták a heti rendszerességgel sportolók és a heti rendszerességnél ritkábban vagy egyáltalán nem sportolók között. A rendszeresen sportolók körében ezen megbetegedések előfordulási gyakorisága 7,8%, míg a testmozgást mellőzők között 16,3%. Ez az arány a hölgyeknél 9,6% (rendszeresen sportolók) és 17,7% (keveset vagy egyáltalán nem sportolók), míg az uraknál 5,9% és 14,7%.

Szeptember 27. tehát a Szívünk Napja, mozogjunk sokat, táplálkozzunk egészségesen és vigyázzunk ketyegőnkre – de ha lehet, ne csak szeptember 27-én!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek