3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: így kéne takarítani a lépcsőházakat a társasházakban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Koronavírus: így kéne takarítani a lépcsőházakat a társasházakban

Legalább minden másnap hypós vízzel felmosni a lécspőházat, gyakran fertőtleníteni a kilincseket, kapucsengőt és a liftet - a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítással nagyon sokat tehetünk a vírus terjedésének megelőzése, illetve lassítása, ezáltal lakóközösség tagjainak egészségmegóvása érdekében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlást adott ki, hogy  koronavírus-járvány idején hogyan célszerű takarítani a társasházak lépcsőházait, közösen használt részeit.

  • Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőzőképességét. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így javasolt a felületek, járólapok tisztítása során nátrium-hipoklorit (hypo) oldatot használni. Attól függően, hogy melyik típusú és melyik márkanévvel ellátott hypo kerül használatra, az adagolási arányok, behatási idők különbözőek lehetnek, ezért mindenképp be kell tartani a felhasználási útmutatóban foglaltakat.

  • Felülettisztítás során, klórálló, mosható felületek esetében javasolható például a „Na-hipoklorit oldat 90 g/l” fertőtlenítőszer 2%-os oldata, mely 20 perc alatt, míg az 1%-os oldata 30 perc alatt rendelkezik vírusinaktiváló hatással.

  • A klórérzékeny felületek fertőtlenítésére peroxovegyületek, mint biocid hatóanyagot tartalmazó felületfertőtlenítő szerek alkalmazása javasolt.

  • Kiemelt figyelmet kell fordítani azon felület fertőtlenítőszeres tisztására, melyet általában kézzel érintenek, így például a kilincsek, a kapucsengő, a villanykapcsoló, a liftek hívógombjai, a korlátok, stb.

  • A liftek takarítása során a padozaton kívül a mosható, tisztántartható, fertőtleníthető falakat is javasolt lefertőtleníteni.

  • A társasházak vizes blokkjaiban a klórálló padló és falburkolatok fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.

  • A lépcsőházat és a lift padlózatát javasolt minden nap, de legalább minden másnap virucid hatású fertőtlenítőszerrel felmosni. A kapucsengőket, liftek nyomógombjait és a kilincseket lehetőség szerint naponta többször is ajánlott fertőtleníteni.

  • A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.

  • Amennyiben a házirendben szabályozottak szerint a takarítást a lakók végzik, úgy a takarításhoz, fertőtlenítéshez szükséges eszközöket, szereket a közös képviselőnek, szükséges biztosítania. A takarításhoz, fertőtlenítéshez minden esetben javasolt az egyszerhasználatos, vegyszerálló gumikesztyű használata.

  • A koronavírus terjedésének megakadályozására jó gyakorlat lehet, a társasházak bejáratánál a kézzel érintést nem igénylő alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló, ennek hiányában pumpás alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése. Fontos gondoskodni az adagolók folyamatos utántöltéséről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek