3 évnél régebbi cikk

Ritka közel van a Mars a Földhöz, és négy meteorraj is érkezik októberben
Ritka közel van a Mars a Földhöz, és négy meteorraj is érkezik októberben

A Mars látszó mérete októberben az átlagos többszöröse lesz, szabad szemmel nézve pedig minden csillagnál fényesebb vörös pontként fog ragyogni az égbolton.

Izgalmas és mozgalmas lesz az október égi jelenségek tekintetében: a Marsról a hónapban szinte végig szabad szemmel is megfigyelhető, látszó mérete az átlagos többszöröse lesz, és minden csillagnál fényesebb vörös pontként fog ragyogni a déli égbolton.

A vörös bolygó október 6-án lesz a legközelebb a Földhöz, mintegy 62 millió kilométer távolságra, ilyen közelséget nagyjából 26 havonta tapasztalhatunk.

Legutóbb, 2018-ban 57,8 millió kilométer volt ez a távolság és a legközelebb eddig 2003-ban voltunk a vörös bolygóhoz, akkor 55,7 millió kilométer választott el bennünket egymástól. A vörös bolygó megfigyelhetősége igazából 15-17 évente a legkedvezőbb, ezeket nevezzük nagy oppozícióknak, ami legközelebb 2035-ben lesz nagy.

A meteorok is még javában hullanak

Már megérkeztek a Déli Tauridák, bár egyelőre ritkásak, ám az év legfényesebb tűzgömbjeit sokszor nekik köszönhetjük nekik. Emellett október 8-án tetőzik az egyébként rövid ideig látható, nagyon lassú, de annál fényesebb Drakonidák raja, illetve befutottak az Orionidák is, amelynek aktivitása 2-án kezdődött és novemberig tart. A hónap közepére indul el az Epszilon Geminidák, a gyors és hajnali meteorraj - áll a National Geograpich oldalán, ahol az összes októberi égi jelenségről is olvashatunk.

Már mehetünk a Székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóba

Elkezdődött az őszi bemutatóidőszak a székesfehérvári csillagvizsgálóban, ahol az általános körbevezetés, távcsőbemutató, illetve égbolttúra mellett a kupola alatt található nagytávcsövön keresztül is megnézhetjük a leglátványosabb égi objektumokat.

A bemutatókon való részvétel ingyenes, de az érkezési szándékot üzenetben vagy telefonon, a 06 20 360 7603 számon előre jelezni kell.

Borítókép: pixabay.com/OpenClipart-Vectors
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek