2 évnél régebbi cikk

Jön a Perseidák! - A héten az év legcsodálatosabb csillaghullásának lehettek a szemtanúi
·T-T-Zcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Időkép/Jónás Károly
Jön a Perseidák! - A héten az év legcsodálatosabb csillaghullásának lehettek a szemtanúi
·T-T-Zcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Ha augusztus, akkor hullócsillagok: bár már egy ideje hullajtgatja fényes gömbjeit, augusztus 12-ről 13-ra virradóan mutatja meg legszebb arcát a Perseidák-meteorraj. Így ha jó idő lesz - márpedig egyelőre nagyon úgy fest -, akkor óránként akár 50-60 ragyogó csillagot is elcsíphettek.

Azt már szerintem mindenki keni-vágja, ha beköszönt a nyár, akkor azzal párhuzamosan egyre több hullócsillag bukkan fel az égen. Július végén, augusztus elején már megmutatta magát például a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák, a nyár utolsó hónapjaiban pedig már a Perseidák veszi át a gyeplőt.

A Perseus csillagkép irányából száguldózó meteorok, vagyis a Perseidák az év egyik legmegbízhatóbb, illetve a nyár leglátványosabb meteorraja is egyben.

A Perseidákról az első infókat a Távol-Keletről gyűjtötték be és mindenféle feljegyzésekből kiderült, hogy legalább már 2000 éve folyamatosan észlelik hullásukat. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

1871-ben Giovanni Schiaparelli olasz csillagász mutatta meg szimultán meteorészlelésekből, hogy a PER-meteorok (innen a Perseidák név) és a Swift-Tuttle üstökös pályája megegyezik. Ez volt az első bizonyíték a meteorok és az üstökösök kapcsolatára. Amióta ezt feljegyezték, minden évben, megszakítás nélkül észlelték a Perseidák-meteorraj jelentkezését.

2021-ben a Perseidák maximuma augusztus 12-ről 13-ra (csütörtökről péntekre) virradó éjszaka várható: óránként akár 50-60 hullócsillag is felbukkanhat az égbolton. Jó hír még, hogy idén nem lesz zavaró holdfény, a Hold már este 10 körül lenyugszik, így igazán fényes tűzgömböket is megpillanthattok.

Amúgy ez nem azt jelenti, hogy az előző éjjel (augusztus 11-én) nem lesz még sok hullócsillag, sőt, már 12-én hajnal felé is érdemes lesz az eget lesni, ekkor ugyanis a magasan járó radiáns (az a képzeletbeli pont az égbolton, ahonnan látszólag minden, egyazon rajba tartozó hullócsillag kiindul) miatt számos meteort láthattok - írja a National Geographic.

Sőt, azt is fontos kiemelni, hogy a Perseidákra is jellemző, hogy a meteorok úgynevezett csomókban hullanak, vagyis egymást rövid idővel követően többet is láthattok, azután akár percekig egyet sem.

Mire figyeljetek oda még csillaglesés közben:

  • Ha nem vagytok egyedül, mindenképp legyetek tekintettel másokra is, például ne szórakozzatok indokolatlanul a zseblámpákkal vagy akár a telefonokkal!
  • Helyezkedjetek el kényelmesen, akár kempingszékben, kempingágyon, hogy ellazultan élvezhessétek az égi műsort!
  • Mivel augusztus közepe táján már nem mindig melegek az éjszakák, ha fázósak vagytok, vigyetek magatokkal pulcsit pulcsit vagy egy vékonyabb takarót!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek