3 évnél régebbi cikk

Fejér megyében is még mindig ismeretlen fogalom a távmunka
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Fejér megyében is még mindig ismeretlen fogalom a távmunka

Szeptemberben a távmunkában dolgozók fele budapesti vagy Pest megyei székhelyű cégnél dolgozott - derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb kutatásából. Fejér megye a középmezőnyben foglal helyet.

Magyarországon nem jellemző a távmunka. Az Eurostat statisztikája alapján Magyarországon 2018-ban az alkalmazottak 6%-a dolgozott otthonról kisebb vagy nagyobb mértékben.

Ez az arány jóval alatta van a 15%-os európai uniós átlagnak. Hogy mi ennek az oka?

Kazainé Ónodi Annamária, a Budapesti Corvinus Egyetem docense egyik műhelytanulmányában úgy fogalmazott, ennek az oka vagy a megfelelő informatikai rendszerek hiánya például alacsony sávszélesség, kevés laptop, vagy pedig a rossz vállalati hozzáállás.

„A cégnek nincs kedve ilyennel foglalkozni. Egy kis erőfeszítésre lett volna szükség a cég részéről és simán működött volna. A foglalkoztató intézmény rugalmatlan szemlélete. Bizalmatlanság a felsővezetőség részéről” – olvasható a tanulmányban.

Azt gondolnánk, hogy a koronavírus-járvány változtatott a helyzeten. Egyelőre úgy néz ki, hogy nem így történt.

A magyar cégek döntő többsége még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a munkavállaló minden nap bejárjon a munkahelyére.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb kutatásából az derült ki, hogy a távmunkások aránya Budapesten és Pest megyében a legnagyobb, 6 százalék, de szintén magas Hajdú-Bihar megyében (5,4 százalék).

Nagyon alacsony az arányuk – még az egy százalékot sem éri el – Somogy, Békés, Győr-Moson-Sopron, Zala és Heves megyében.

Fejér megye ezen területen erős középmezőnyben helyezkedik el, hiszen a vizsgált időszakban hozzávetőlegesen 2,7 % volt a távmunkában alkalmazottak aránya.

Érdekességképpen országos szinten az alkalmazottak túlnyomó része (90 százaléka) teljes állásban dolgozik, és bejár a munkahelyére.

Mi a különbség a távmunka és a home office között?

A távmunka jogi szempontból egy atipikus foglalkoztatási forma, amikor a munkavállaló rendszeresen egy, a munkaszerződésben meghatározott helyen (általában az otthonából) dolgozik. A home office ezzel szemben egy olyan lehetőség, amikor a munkavállaló teljesen ad hoc módon (például betegség miatt stb.) nem tud bemenni a munkahelyére, de a feladatkörét otthonról is el tudja látni. Ha ebben nincsen rendszer, akkor nem kell beleírni a munkaszerződésbe és nem minősül távmunkának. Ha viszont van - akár heti egy nap is - akkor szerepelnie kell a munkaszerződésben, és már távmunkának minősül a foglalkoztatás.

A vállalatok kevésbé preferálják a részmunkaidős foglalkoztatást is. A részmunkaidőben alkalmazottak aránya kiugróan magas Zala, Tolna és Hajdú-Bihar megyében, ellenben átlag alatti, Győr-Moson-Sopron, Vas és Somogy megyében. Fejér megyében ez az arány 6,2% körül mozog.

További ajánlatok:

www.dekra.hu
www.metal.videoton.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek