3 évnél régebbi cikk

Megállnak az építkezések Fehérváron, mert jövőre 5%-ra csökken a lakásépítés áfája?
Megállnak az építkezések Fehérváron, mert jövőre 5%-ra csökken a lakásépítés áfája?

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentte, hogy visszahozzák az 5%-os  áfát újépítésű lakások és házak esetében a családok támogatása érdekében. A csökkentés 2021. január 1-jétől él.

"Most két alapszabályhoz köti a tárca nélküli miniszter asszony az 5%-os Áfa kulcsát. Az egyik, ha lakásról beszélünk, akkor nem lehet nagyobb 150 nm alapterületű, ha viszont házról akkor 300 nm-nél nem lehet nagyobb alapterületű. Ugye ez már felveti az első fontos kérdést, hogy az alapterület nem feltétlenül lakóterületet jelent. Nyilván ezek a kérdésekben a közlönyben megjelent formában majd tisztázva lesznek" - nyilatkozta a Fehérvár Televíziónak Puska József, a Fejér Megyei Kereskedelni és Ipari Kamara Építóipari Tagozatának elnöke.

Még nem lehet tudni azt sem, hogy nem lakótér, például egy műhely vagy garázs esetében is él-e az 5%, vagy annál visszamegy-e a 27 %-ra az áfa?

A nagy arányú csökkentésnek biztos, hogy hatása lesz az építőiparra. Az elnök hozzátette, aki most építkezik, az megfékezi az építkezését, mert teljesen logikusan azt gondolja, miért fizessek 27% áfát, amikor január 1-től jóval kevesebbet kell? Inkább kivár,  és "lenyeli" azt a három hónapot.

Januártól viszont várható, hogy lesz fellendítő hatása az 5%-os áfának.

Novák Katalin arról is tájékoztatást adott, hogy azok, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik.

Borítókép: Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek