3 évnél régebbi cikk

Mit tartsunk szem előtt, ha tabletet választunk?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Mit tartsunk szem előtt, ha tabletet választunk?

Közeleg a fekete péntek és a karácsonyi leárazások időszaka, ami kiváló lehetőséget nyújt az elektronikai eszközök beszerzésére. Ebben az időszakban megnő a táblagépek forgalma is: sokan ajándéknak szánják ezeket az eszközöket, mások saját célra vásárolnának akciós készüléket. Akár ajándékként, akár saját célra vásárolnánk táblagépet, érdemes megfontolni, milyen célt szolgál majd a készülék.

A képernyőméret kiemelt jelentőséggel bír; ha jellemzően otthoni használatra szánjuk a táblagépet, a nagyobb képátmérő kényelmesebb használatot nyújthat. A szélesebb kijelző jó szolgálatot tesz, ha videókat szeretnénk nézni, interneten böngésznénk, vagy akár a kedvenc játékunkkal játszanánk. A nagyobb méret szinte minden esetben kényelmesebb használatot tesz lehetővé, kivéve abban az esetben, ha hordozni szeretnénk…

Ha jellemzően munkacélú felhasználást tervezünk, abban az esetben a hordozhatóság és a könnyű súly döntő fontosságú lehet. Sőt, a 3G és 4G kompatibilitás is fontossá válhat bizonyos esetekben. Gyakran sokat kell gépelnünk, ami egy táblagép érintőképernyőjén nem túl kényelmes, és legfőképpen nem túl gyors. Emiatt ajánlott beszereznünk egy táblagépekhez tervezett külső billentyűzetet, ami nagymértékben megkönnyíti a munkánkat.

Érdemes tudni, hogy léteznek kifejezetten gyermekek számára készített táblagépek.

A valóságban ezek a készülékek nem igazán különböznek a „felnőtt” társaiktól; általában gyengébb konfigurációval rendelkeznek, illetve telepítve vannak rajtuk különböző fejlesztőjátékok és mesék. A gyermektabletek között érdemes előnyben részesíteni azokat, amelyek kifejezetten strapabírók, esetleg ütésálló kivitellel rendelkeznek. Hasznos, ha az ilyen tablet masszív védőtokkal rendelkezik, illetve karcálló bevonat található a kijelzőn.

Miután eldöntöttük, hogy szórakozásra, munkára vagy akár gyermekek részére keresünk táblagépet, további szempontokat is figyelembe kell vennünk.

Ilyen szempont az operációs rendszer. Tulajdonképpen a kiválasztott márka meghatározza, milyen operációs rendszert kényszerülünk használni, noha természetesen megfordíthatjuk a kérdést, és tekinthetjük elsődleges választási feltételnek magát az operációs rendszert.

Ha Android-ot szeretnénk használni, számos nagy gyártó termékei közül válogathatunk, iOS operációs rendszert viszont értelemszerűen csak Apple gépeken találunk. Az operációs rendszerekkel kapcsolatban nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek biztosítják készülékünk és a személyes adataink védelmét, így mindenképpen érdemes előnyben részesíteni az Android, iOS és Windows rendszerrel ellátott készülékeket, illetve érdemes óvakodni az ismeretlen rendszerektől.

Érdemes kicsit belenézni a „gépházba” is.

A korszerű táblagépek esetében szinte biztosan többmagos processzort fogunk találni, a teljesítményüket pedig GHz jelöli. Szerencsére a táblagépek esetén a processzor ritkán okoz lassulást vagy akadozást. Nagyobb figyelmet kell fordítani a rendelkezésre álló memória vagy RAM mennyiségére. A piacon jellemzően 1 és 16 GB közötti értékekkel fogunk találkozni, de a felsőkategóriás készülékek ennél is erősebbek lehetnek. A belépőkategóriás gépek jellemzően 2 GB RAM-mal rendelkeznek, ne adjuk ez alá!

Amennyiben több adatot szeretnénk tárolni, érdemes figyelmet fordítani belső tárhely méretére, illetve annak bővíthetőségére. A kiválasztás során szem előtt kell tartani, hogy az operációs rendszer és a telepített alkalmazások több GB tárhelyet foglalnak el, így a saját adatainknak kevesebb szabad hely jut. Ez persze nem jelent gondot 512 GB tárkapacitás esetén, egy 8 GB-os tárhely azonban hamar betelhet.

Ne feledkezzünk meg az akkumulátor kapacitásáról sem!

Ez a tulajdonság abban az esetben bír nagy jelentőséggel, ha a készüléket sokat hordoznánk és utazások során is használni szeretnénk. Egy táblagép rendszerint lényegesen nagyobb kijelzővel rendelkezik, mint egy okostelefon, így az energiafogyasztásuk is magasabb. A mAh mértékegységgel jelölt kapacitástól függően a készülékek 6-9 órás aktív üzemidővel rendelkeznek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek