1 évnél régebbi cikk

Koronavírus: másfél héten belül érkezik a 92 százalékos hatékonyságú oltóanyagminta
Koronavírus: másfél héten belül érkezik a 92 százalékos hatékonyságú oltóanyagminta

Másfél héten belül érkezik Magyarországra a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda este az M1 aktuális csatornán.

Szijjártó Péter kifejtette: a Szputnyik nevű vakcina most kapta meg félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. Kiemelte: ez Magyarország számára jó hír, mert a magyar kormány ennek beszerzéséről előrehaladott tárgyalásokat folytat.

Másfél héten belül érkezik a minta, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak vethetnek alá. Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagymennyiségű szállítások.

Szerdán megállapodtak Oroszországgal, hogy a magyarországi engedélyezéshez szükséges dokumentációt az orosz fél legkésőbb csütörtök estig összeállítja és eljuttatja Budapestre.

A miniszter azt is elmondta, hogy még szerdán megszülethet az a szabályozás, amelynek értelmében ki lehet majd adni egy "vészhelyzeti", ideiglenesen 6 hónapra szóló importengedélyt.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy pénteken az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel egyeztet. A tanácskozáson részt vesz az a magyarországi vállalat is, amely jelenleg más vírusok, köztük influenza elleni oltóanyagot gyárt. Azt már tudni, hogy ez a vállalat megfelel az úgynevezett második fokozatú biztonsági szintnek, azt viszont még vizsgálják, hogy át tud-e állni ennek az oltóanyagnak a gyártására. Erre jövő hét közepén, végén lehet meg a válasz.

A miniszter kiemelte: ha egy országnak saját oltóanyag-gyártási kapacitása van, akkor nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe.

A magyar kormány továbbra is arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több és minél jobb oltóanyagot szerezzen be, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a magyar emberek.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Borítókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek