3 évnél régebbi cikk

Öt hangulatos karácsonyi sorozat
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Netflix Magyarország
Öt hangulatos karácsonyi sorozat
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Ha végre kilépnél az unásig ismételt karácsonyi filmek rutinjából, és valami újat néznél a fa alatt, válassz magadnak egy jó karácsonyi sorozatot. Mély mondanivalót a legritkább esetben keress, ezek az ünnepi sorozatok leginkább a hangulatra és a karácsonyi időszak komikus helyzeteire épülnek. Ettől még jók, sőt akad köztük egy kifejezetten jó is.

A karácsonyi sorozatok egyelőre még nem árasztották el a tévéket és streaming szolgáltatásokat, talán nem véletlenül. A műfaj csak az év utolsó heteiben lehet igazán népszerű, mert ugyan ki akarna a nyári rekkenő hőségben egy kis karácsonyozást nézni. Azért az utóbbi években csak-csak elkészült néhány ha nem is teljes évados, hanem sokkal inkább minisorozat. Vagyis többnyire 4-8 részes szezon, ami kényelmesen ledarálható akár a karácsonyi kajakóma idején is. 

Karácsonyi ének (A Christmas Carol, 2019)

Charles Dickens 1843-as regénye megszámlálhatatlan feldolgozást megért már: a filmek mellett készült klasszikus rajzfilm, animációs film és most már tévésorozat is az elviselhetetlen Ebenezer Scrooge karácsonyáról. Aki habos-babos, szirupos történetet vár, rossz helyen jár. A zsugori milliomosról szóló tanmese talán egyetlen korábbi verzióban sem volt ennyire sötét, olykor egyenesen horrorisztikus, de a történetet figyelembe véve talán ez a verzió áll a legközelebb az eredeti regényhez.

A vén uzsorás közutálatnak örvend, de ez cseppet sem zavarja, hiszen ő sem kedvel különösebben senkit. Még karácsony este is halálra dolgoztatja alkalmazottait, akiket alig fizet meg. Éjszaka aztán meglátogatja az elmúlt karácsonyok szelleme, a jelen karácsony szelleme és a jövő karácsonyainak szelleme. Scrooge pedig az élmény hatására reggelre megvilágosodik, jó ember lesz, és rájön, hogy mi a karácsony igazi lényege. A háromrészes minisorozatot eredetileg a BBC-n mutatták be még 2019-ben, de már magyar szinkronnal is elérhető az HBO Go kínálatában.

Új barát karácsonyra (Hjem til jul, 2019-)

A karácsonyi sorozatok műfajában eddig talán a hatrészes norvég széria sikerült a legjobban. Egyáltalán nem kell megijedni attól, hogy nem készült még magyar szinkron a 30 éves Johanne karácsony körüli pasikeresési szenvedéséről. A történet és a helyzetek bőven kárpótolnak mindenkit, amiért eredeti nyelven, magyar felirattal kénytelen belevágni a skandináv vígjátékba. Az Új barát karácsonyra ráadásul annyira jól sikerült, hogy december 18-án érkezik a második évad.

Johanne egy adventi családi vacsora alkalmával megunja a rá nehezedő családi nyomást, amiért még mindig nincs nemhogy férje és gyerekei, de még egy barátja sem. Éppen ezért a semmiből bejelenti, hogy bepasizott, a család pedig azon nyomban meg is hívja az egyelőre még ismeretlen férfit, hogy töltse velük a szentestét. Innentől kezdve 24 napos rohanás kezdődik, ennyi ideje van ugyanis a lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyzetekbe kerülő ápolónőnek, hogy megfelelő partnert találjon a vészesen közelgő estére. Az első évad utolsó másodperceiben ráadásul a filmtörténet egyik legpofátlanabb cliffhangerét is elsütik a készítők.

Karácsony a családdal (ÜberWeichnachten, 2020)

Milyen érzés az év nagy részében egy nagyvárosban dolgozni, majd az ünnepekre hazamenni, és kicsit visszarázódni a régi hétköznapokba? Várnak-e még a régi barátok, mi történt a családtagokkal, mióta legutóbb gyűlt össze mindenki a karácsonyi vacsoránál? A háromrészes német minisorozat a Berlinben élő kezdő rockzenész, egyébként egy telefonos ügyfélszolgálaton dolgozó Bastian katasztrofálisan induló, és minden nappal csak egyre rosszabbra forduló karácsonyán keresztül mutatja be a húszas és harmincas éveikben járók ünnepi időszakát.

A Karácsony a családdal ennek ellenére még véletlenül sem egy mélyen szántó dráma, magvas gondolatokkal és nagy bölcsességekkel. A történet alapkonfliktusát egy, nagyjából az első rész ötödik percében kiderülő fordulat adja, ami innentől kezdve meghatározza az otthoni hangulatot. A szerencsétlen helyzetek sokasága pedig mindenkinek ismerős lehet, aki kétségbeesve próbált az utolsó pillanatban tökéletes karácsonyfát szerezni, a gondosan elképzelt menühöz önhibáján kívül lecsúszott a legfontosabb alapanyagról, és rúgott már be szenteste előtti éjszaka a régi barátokkal az egykori kedvenc kocsmájában.

Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket! (Merry Happy Whatever, 2019)

Amerika válasza egy egyelőre láthatóan a műfajban jobban teljesítő európai karácsonyi sorozatokra. Sokat elárul a szériáról, hogy az egyébként minőség helyett főleg a mennyiségre utazó Netflix nem rendelte be a második évadot, ettől függetlenül a Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket! egyáltalán nem egy nézhetetlen nyolcrészes minisorozat. Azért biztos, ami biztos, szerződtettek a főszerepre egy menő hollywoodi színészt is, hátha. De még Dennis Quaid sem tudta megmenteni a kaszától a Quinn család ünnepét.

Philadelphiában járunk, ahol Don az egyik külváros seriffje. Az özvegy rendőr az ünnepekre hazavárja Los Angelesbe költözött lányát, aki barátját is magával hozza. Don persze nem nézi jó szemmel az új családtagot, aki titokban karácsonyi lánykérésre készül. Közben a seriff többi gyereke is befut, de már első pillantásra sem lesz eseménymentes az ünnep: az egyikük terhes, a másikat épp kirúgták a munkahelyéről, a harmadikkal pedig a teljes család előtt közli a férje, hogy válni akar. Az egyre kuszább szálak az utolsó rész végére a helyükre kerülnek, így egyáltalán nem marad hiányérzet a nézőben. Igazi karácsonyi lim-lom néznivaló, ha csak éppen egy kis bambulásra vágyunk, néha egy-egy mosollyal.

Mr. Christmas - Öltöztesd ünneplőbe az otthonod (Holiday Home Makeover with Mr. Christmas, 2020)

Ki ne álmodott volna minden ünnepi szezon előtt arról, hogy most aztán olyan puccba vágja a lakást, amilyenre korábban még nem volt példa? Az már más kérdés, hogy a végére a megszokott dekoráció mellé néhány újabb lógó lábú Mikulás, egy frissen beszerzett manó, esetleg néhány villogó, filléres csoda társul csak. Nem baj, majd jövőre! - gondoljuk ilyenkor. A Netflix néhány hete bemutatott karácsonyi lakberendezési realityje nekik szól elsősorban.

Benjamin Bradley, vagyis Mr. Christmas sikeres lakberendező, aki csapatával az ünnepeket megelőző hetekben négy helyet is karácsonyiasít. Ebből már könnyen kitalálható, hogy a minisorozat négyrészes, a sztorik pedig röviden: egy fiatal házaspár először látja vendégül az egész családot az ünnepekre, egy kisvárosi tűzoltóság elhunyt karácsonymániás parancsnokára emlékezve minden eddiginél karácsonyibb szeretne lenni, egy szupergazdag olasz gyökerű família pénzt nem kímélve kívül-belül felcicomázza hatalmas kúriáját, végül pedig egy keresztény-zsidó házaspár közös karácsony-hanuka dekorációja sem okozhat problémát a csapatnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek