3 évnél régebbi cikk

Légiós kontra magyar: Fehérváron a vendégjátékosok a gólfelelősök
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.molfehervarfc.hu
Légiós kontra magyar: Fehérváron a vendégjátékosok a gólfelelősök

A hazai labdarúgók voltak az eredményesebbek az OTP Bank Liga őszi szezonjában, az élcsapatok ugyanakkor a légiósok góljaiban bízhattak a bajnokság első felében. Nincs ez másként a Vidinél sem, ahol mindössze két, magyar útlevéllel rendelkező labdarúgó talált be ősszel.

Ugyan még két elmaradt mérkőzés pótlását (Budafok – Budapest Honvéd és Újpest – ZTE) megrendezik idén, a komplett fordulókat tekintve ugyanakkor véget ért a labdarúgó OTP Bank Liga őszi idénye. Figyelmünket a játék esszenciájára, a gólokra irányítva azt vizsgáltuk, vajon az előszeretettel szerződtetett külföldi labdarúgók vagy a magyar játékosok voltak eredményesebbek az ősszel.

Nos, az arány 141 - 122 a magyar labdarúgók javára, ugyanakkor kijelenthető, a jelentősebb (lásd dobogós helyek, nemzetközi kupaszereplés) célokat kitűző csapatoknál a légiósokat favorizálva kevés szerep jutott a magyar labdarúgóknak, a gólszerzést tekintve mindenképp. A legékesebb példa erre az ősszel a Bajnok Ligájában szerepelt Ferencváros: a csapat labdarúgói az ősz folyamán 31 gólt értek el a bajnokságban (természetesen az ellenfelek öngóljait ebben az összeállításban nem vettük figyelembe), a 31 gólból mindössze egyet szerzett magyar játékos, Lovrencsics Gergő épp az idei utolsó körben talált be a Budafok ellen.

A tabella második helyén álló MOL Fehérvár FC-nél azért valamivel jobb az arány, a 35 gólból 25 fűződik a légiósok nevéhez, a maradék 10 találaton a hat gólig jutó Nikolics Nemanja és az immár magyar állampolgár, a válogatottban is bemutatkozó Loic Nego osztozik, utóbbi négy alkalommal volt eredményes az őszi bajnokikon.

Szintén a légiósok által szerzett gólok vannak többségben a Puskás Akadémia és a Kisvárda esetében, nagyjából kiegyenlített az arány a DVTK, a Mezőkövesd és az Újpest csapatainál.

Összesen öt olyan csapatot találunk, ahol a hazaiak viszik a prímet, a Paks és a Budafok együttesénél például csak magyar játékosok voltak eredményesek (a Paks hagyományosan nem is foglalkoztat külföldi labdarúgót), de jelentős a magyarok fölénye az MTK, a Honvéd és még inkább a ZTE esetében.

Ferencváros: 31 gól (1 magyar / 29 légiós)

MOL Fehérvár FC: 35 gól (10 magyar / 24 légiós)

MTK: 24 gól (15 magyar / 9 légiós)

Puskás Akadémia: 20 gól (4 magyar / 16 légiós)

Kisvárda: 17 gól (4 magyar / 13 légiós)

Paks: 29 gól (28 magyar)

ZTE: 26 gól (24 magyar / 2 légiós)

Mezőkövesd: 16 gól (7 magyar / 8 légiós)

Újpest FC: 17 gól (8 magyar / 9 légiós)

Budafok: 16 gól (16 magyar)

Budapest Honvéd: 22 gól (18 magyar / 3 légiós)

DVTK: 18 gól (6 magyar / 9 külföldi)

Ami külön érdekesség, hogy a góllövőlista élmezőnyében kevés légióst találunk, a bajnokság jelenlegi 11 legjobb gólvágója között mindössze három légiós található. Az élen a paksi Hahn János áll 9 góllal, őt követi a két leggólerősebb vendégjátékos, a Ferencváros támadója, Tokmac Nguen és a fehérvári Ivan Petrjak, akik egyaránt hét-hét alkalommal voltak eredményesek az ősz során. Őket hét magyar gólfelelős mellett mindössze egy külföldi követi szorosan a listán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek