3 évnél régebbi cikk

Karácsony kütyük nélkül: ezt játsszuk otthon a családdal a téli szünetben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Karácsony kütyük nélkül: ezt játsszuk otthon a családdal a téli szünetben

A csapból is az folyik, hogy ez most egy más karácsony lesz. De tehetjük jó értelemben is mássá, nagyobb odafigyeléssel a meghittségre, az együtt töltött pillanatok egyszerű szépségére.

Kevesebb lesz a társasági élmény, kisebbek a családi összejövetelek. Több időt töltünk viszont otthonunk falai között a szeretteinkkel. És valljuk be: épp eleget néztük már a különböző kütyük képernyőjét, idén aztán minden eddiginél többet. Most még a koncertek, színházi előadások is onnan jönnek.

Nézzünk rá a gyerekeinkre, idézzük fel, hogy is teltek a lassú téli délutánok akkor, amikor még mi voltunk ennyi idősek! Segítünk egy kicsit: íme néhány ötlet a közös elfoglaltságokhoz, amihez nem kell képernyő és más különösebb kell sem.

Bújtassuk a plüsst!

Ha kisebb, óvodás, bölcsődés korú gyermekünk van, biztosan lelkesen kapcsolódnak majd be egy jó kis plüss bújócskába. Válasszuk ki az egyik kedvenc játékfigurát, és egy valaki rejtse el a szobában. Aztán a jöhetnek a többiek, és megkereshetik. Akár a klasszikus hideg-meleg-forró vezényszavas keresgélő játékkal is kombinálhatjuk.

Tartsunk bábelőadást!

Ha nincsenek kesztyűbábjaink, a babák, plüssállatok és bármi egyéb játékfigura remek kellék lehet az előadáshoz. De készíthetünk közösen is bábokat régi maradékanyagokból, ebbe a gyerekek is biztos szívesen bekapcsolódnak. A paravánra se legyen gondunk: tegyünk ki két széket egymástól kb. fél méter távolságra, és takarjuk le egy pléddel. Bújjunk el mögötte, és máris indulhat a móka! (Tapasztalat: rejtsünk el mögötte nyugodtan jó sok párnát, amire ülhetünk, térdelhetünk, miközben csak a kezünk kandikál ki a paraván mögül. Nem éri meg, hogy utána ne tudjunk felkelni a padlóról.)

Folytasd a mesét!

Minden gyerek szereti, ha fejből mesélünk, mi magunk találjuk ki a történetet. Persze ez nem mindig egyszerű, viszont szórakoztató lehet, ha történet szövésébe az egész família bekapcsolódik, és mindig más folytatja a mesét, amiből aztán egész hosszú história is kikerekedhet.

Házimozi retró módra

Ez a program már kellékigényesebb, viszont egyértelműen reneszánszát éli. Legjobb, ha megvan a régi családi diavetítő és filmek: biztos, hogy minden generációban azonnal felébresztik a meghitt érzéseket. De manapság is óriási választékban lehet kapni meséket diatekercsen, és vetítőt is. Ahogy délután négy körül sötétedni kezd, feszítsünk ki egy lepedőt az ajtóra, vagy keressünk egy nagy fehér falfelületet, és indulhat is a mesemaraton. A gyerekek készíthetnek papírból mozijegyeket is, és eljátszhatják, mintha nézőként érkeznének egy mozielőadásra.

Fejtörők a nagyobbaknak

Amőba, akasztófa, amerikából jöttem – ugye sokaknak mondanak még valamit ezek a szavak? Ragadjunk papírt, tollat, és nagyobb, iskolás gyerekekkel idézzük fel nyugodtan, milyen is volt délutánokon keresztül ezeket az egyszerű, de nagyszerű játékokat játszani. Garantált a sok közös nevetés, és közben talán néhány régi kedvenc sztori is előkerül az emlékeinkből, amit elmesélhetünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek