3 évnél régebbi cikk

1,1 milliárd forintos támogatást kap a székesfehérvári DENSO
1,1 milliárd forintos támogatást kap a székesfehérvári DENSO

Újabb fehérvári nagyvállalathoz érkezik támogatás – jelentette be Szijjártó Péter Budapesten. A DENSO 1,1 milliárd forintot kap a kormány versenyképesség növelő programja keretében. A beruházás élénkítő programnak köszönhetően összesen 3,5 milliárd forint értékben fejleszt az autóipari beszállító.

A kormány a világjárványra reagálva versenyképességnövelő programját, melynek köszönhetően az utóbbi fél évben már számos vállalat – köztük fehérváriak is – részesültek vissza nem térítendő kölcsönben.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a DENSO Manufacturing Hungary beruházása kapcsán úgy fogalmazott, a magyar kormány a legjobb döntést hozta, amikor nem a segélyezést, hanem a beruházások ösztönzését választotta.

Mint mondta, a vállalat 4000 munkavállalót foglalkoztat, munkahelyük megőrzése 4000 családot érint Székesfehérváron.

Három Magyarországon működő japán nagyvállalat, összesen 2 milliárd forintnyi támogatást kap – ebből a fehérvári DENSO kapja a legnagyobb részt, 1,1 milliárdot. A külügyminiszter a bejelentés kapcsán azt mondta, a támogatás odaítélésétől a munkahelyek megtartása mellett a magyar kormány azt várja, hogy Magyarország továbbra is az autóipar fellegvára maradjon.

Szijjártó Péter  hangsúlyozta, hogy a beruházásoknak azért is van különös jelentősége, mert a globális és a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó iparágban, az autóiparban valósítják meg ezeket.

A DENSO a következő időszakban, részint saját erőből, 3.5 milliárdos beruházást hajt majd végre – belső égésű motorberendezések gyártásához használható gépeket vásárolnak majd a pénzből.

A bejelentések kapcsán elhangzott: míg 10 évvel ezelőtt a beruházások 19% érkezett keletről. Most már 45% százalékra nőtt ez az arány a nyugatival szemben. Magyarország továbbra is folytatja a Keleti Nyitás stratégiáját – melyben nagy szerepet játszanak a DENSO-hoz hasonló japán nagyvállalatok, melyek magas technológiai színvonalat képviselnek és hozzájárulnak a magyar gazdaság dimenzióváltásához.

A DENSÓN kívül a biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. is kap támogatást.
Borítókép: Tar Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek