Fair13 °C
2021. május 16. vasárnap Botond, Mózes
Menü
Házhozszállítás

Okos konnektor, okos kamera, okos hőmérő - mitől lehet okos egy hétköznapi lakás?

Okos konnektor, okos kamera, okos hőmérő - mitől lehet okos egy hétköznapi lakás?
Az okos konnektort már telefonról tudjuk vezérelni (Fotó: Google)

Az elmúlt években kicsit átértelmeződött az okos szó. Míg húsz évvel ezelőtt szinte csak a tanár szájából hallhatták szüleink, hogy ez a gyerek milyen okos, addig napjainkban már az autótól a lakásig minden, de még a konnektor is lehet okos!

Kicsit kezdem úgy érezni, hogy magának a szónak a használatát tőlünk hús-vér lényektől elvették, mi több, egyenesen párhuzamba állították a kütyükkel. Néha-néha azt érzem, hogy agyi kapacitás tekintetében már nem is az emberekkel állítanak minket versenybe. Ez a szép, új világ már máshogy okos, mint az volt Einstein vagy Newton idejében.

De mielőtt jobban elkezdenénk agonizálni, gyorsan szögezzük le, hogy az okos eszközök abszolút nem akarják az emberiséget megdönteni. Még csak szebbek és okosabbak sem akarnak lenni, mint mi. Egyszerűen csak jobbá és kényelmesebbé akarják tenni rohanó életünket. Ez pedig úgy tűnik sikerül is nekik.

Okos eszközök a hétköznapokban

Az elmúlt egy-két évben berobbant a háztartásokba az okosítási láz. A kezdetekkor még aranyárban mért okosító lehetőségek nagyban egyszerűsödtek és áruk is elérte azt a szintet, hogy akár egy átlag panellakást is megpróbáljunk okosítani. Sőt, míg az elején inkább csak komplett rendszerekben gondolkodtak a fejlesztők, melyek ára azért igen csak borsos volt, addig napjainkban ez már messze nem így van.

Lassan olyan hétköznapinak mondható okos kütyükkel van tele a világ, melyek komoly, házakat működtető rendszerek nélkül, akár okostelefonunk segítségével is felokosíthatják lakásunkat.

Kényelem, biztonság, egyszerűség

Az elérhető árú okos kütyük között olyanokat találunk, mint például a konnektor, a hőmérő, a kamera, a kaputelefon, a nedvesség vagy ajtónyitás érzékelő, vagy az okos izzók. És a sor közel sem teljes. Egy-egy ilyen kütyü ára 5 000-10 000 forint körül mozog, mely messze nem az a kategória, hogy ne gondolkodhatnánk el kipróbálásukon. De vigyázat, ha elkezdjük kipróbálni, könnyen a rabjává válhatunk!

Az idegenkedés és bizalmatlanság az okos kütyükkel szemben pont csak addig tart, míg rá nem kapunk az ízére. Ezt pedig könnyű elérni, mert használatukkal éppen ott segítenek, ahol a hétköznapi mókuskerék kezdődik. A kényelem, a biztonság és az egyszerűség napjainkban erős hívószavak.

Miket tudhat egy okos konnektor, vagy egy nedvesség érzékelő?

Az okos eszközök közös tulajdonsága, hogy csatlakoznak az otthoni wifihez, mely segítségével azok a világ bármely részéről, de akár csak a munkahelyünkről is bármikor elérhetők. Ehhez csak annyi szükséges, hogy a hozzájuk tartozó alkalmazást telepítsük okostelefonunkra és pár kattintással azokat összehangoljuk. Ha ezzel az amúgy abszolút nem atomfizikusi folyamattal megvagyunk, akkor máris indulhat a játék.

Okos konnektor, okos kamera, okos hőmérő - Mitől lehet okos egy hétköznapi lakás?

A hagyományos, tekergetős, időzítős konnektoroknak leáldozott. Helyüket az okos konnektor vehetik át, melyeket okostelefonos alkalmazással tudunk programozni, akár a világ túlsó feléről is. Sőt, a fejlettebb modellek a rácsatlakoztatott eszközök energiafogyasztását is tudják monitorozni. (Fotó: freepik.com)

Az alkalmazás használatában rejlik a lényeg. Telefonunkon tudjuk babrálni a beállításokat, melyekkel testre szabhatjuk adott eszköz működését. Beállíthatjuk, hogy az ablakba vagy a teraszra kitett karácsonyi dekorációs világítás mikor és hogyan világítson.

Ellenőrizhetjük, hogy a reggeli rohanásban elfelejtettük-e kikapcsolni a vasalót, de egyes típusok esetén akár még az is programozható, hogy amikor hazaérünk, bekapcsoljon a kerti reflektor, esetleg bekapcsoljon a teafőző. És az opciók bőségesek. 

Hasonló elven működnek a különböző érzékelők is. A nedvességérzékelő például egy kifejezetten biztonsági kütyü. A mosógép mellé a padlóra helyezve azonnal jelzést küld a telefonra telepített alkalmazás segítségével, ha a padlón nedvességet érzékel. Ez igen hasznos funkció, mely a napjainkban egyre hétköznapivá váló programozható indítású mosó- és mosogatógép esetén fokozza a lakás biztonságát.

De létezik az az okos hőmérő is, mely naplózza lakásunk hőmérsékletét és páratartalmát. Sőt, adott márkán belül például létrehozhatunk olyan feltételrendszereket is, melyben programozhatjuk, hogy adott hőmérséklettartomány alatt a rendszer kapcsolja be az okos konnektort, melybe esetleg előzőleg elektromos melegítőt csatlakoztattunk.

Az okos kamerák szintén a biztonságot hivatottak erősíteni. Segítségükkel akár felügyelet alatt tarthatjuk az otthon egyedül tartózkodó gyerekeket vagy kisállatot. Sőt akár alap biztonsági rendszerként programozhatjuk úgy is, hogy mozgás esetén rögzíti a felvételt, melyről értesítést is küld a felhasználónak, hogy valaki illetéktelen jár esetleg a lakásban vagy a kertben.

A lehetőségek szinte határtalanok. Lassan az elérhető árú kategóriákban is komoly konkurenciaharc zajlik értünk felhasználókért, mely nekünk csak előny. Egyre jobb és okosabb kütyük adhatnak kényelmet, biztonságot, egyre elérhetőbb áron. Érdemes ismerkednünk a lehetőségekkel, és ha elérkezett fejünkben a döntés ideje, ne habozzunk a megvalósítással.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Hamarosan újra megnyithatja kapuit a filmbarátok előtt a Barátság mozi
  Hamarosan újra megnyithatja kapuit a filmbarátok előtt a Barátság mozi
 • Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál
  Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál
 • Székesfehérvárt is érinti a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal
  Székesfehérvárt is érinti a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal
 • Május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról
  Május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról
 • Egy több mint száz éves gramofonnal gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjtemény
  Egy több mint száz éves gramofonnal gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjtemény
 • Lendületet adhat a kiskereskedelemnek a pünkösd
  Lendületet adhat a kiskereskedelemnek a pünkösd
 • Leszállt a Marsra a kínai űrszonda
  Leszállt a Marsra a kínai űrszonda
 • Sofőröket és gyalogosokat is megbüntettek a Zebra terv elnevezésű ellenőrzésen
  Sofőröket és gyalogosokat is megbüntettek a Zebra terv elnevezésű ellenőrzésen
 • Mától már Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok
  Mától már Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok
 • Ma ér véget Szlovákiában a rendkívüli helyzet
  Ma ér véget Szlovákiában a rendkívüli helyzet
 • Már letölthető a védőoltást igazoló ingyenes mobilalkalmazás
  Már letölthető a védőoltást igazoló ingyenes mobilalkalmazás
 • Interaktív kampányt indít a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére a MÁV
  Interaktív kampányt indít a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére a MÁV
 • Vezető helyen áll az unióban az ország az átoltottság tekintetében
  Vezető helyen áll az unióban az ország az átoltottság tekintetében