2 évnél régebbi cikk

Megfiatalítják a japánakácokat a Zichy ligetnél Fehérváron
·ZöldZichy liget·Utolsó frissítés: undefined
Megfiatalítják a japánakácokat a Zichy ligetnél Fehérváron
·ZöldZichy liget·Utolsó frissítés: undefined

Folyamatosan végzik a közterületen lévő fák koronáinak alakítását, fiatalító metszését Székesfehérváron. A Városgondnokság szakemberei egész fasorokat érintően, vagy a város egy-egy pontján dolgoznak, ezen a héten például a Zichy liget melletti utcában újítják meg a fákat.

A Városgondnokság munkatársai folyamatosan dolgoznak a fák állagmegóvásán, az út menti fasorok megfelelő állapotának fenntartásán, amely nagyon fontos környezetvédelmi, városképi és közlekedésbiztonsági szempontból egyaránt.

A téli nyugalmi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az elöregedett, nagyméretű fákon elvégezzék a koronaalakítást, az ún. ifjító metszést, mert a hamarosan meginduló lombosodás során a növények újra kihajtanak, életerős ágakat növesztenek, így könnyebben kompenzálják a „veszteségét”, mintha zöld állapotban történne ugyanez.

Áprilistól, a fák virágzásának és a madarak költési idejének kezdetétől ilyen jellegű beavatkozásokat csak nagyon indokolt esetben végeznek, és kizárólag olyan mértékben, ahogy azt a szakemberek meghatározzák. A nyugalmi időszak végeztével legközelebb ősz közepétől lehet folytatni a komolyabb állagmegóvási folyamatokat.

A mostani téli időszakban egész fasort érintő beavatkozás történt a Hosszúsétatéren lévő platánfákon.

Ezen kívül a város különböző pontjain zajlottak ifjítási munkák, így például az Illyés Gyula téren, a Kálvin János téren, a Rózsa ligetben, a Béke téren és a Munkácsy Mihály utcában.

Rossz állapotú, balesetveszélyes fákat vágtak ki többek között az Erzsébet utcában, a Vasútállomás parkolójában, a Lugosi utcában és a Prohászka ligetben. Ez a munka mindig hatósági engedéllyel történik, az érvényben lévő szabályozás alapján.

Ezen a héten egészen február 5-ig, péntekig a Zichy liget melletti utcában, a Mátyás király körút és a Malom utca közötti teljes szakaszon végzik a korosodó japánakácok ifjító metszését teljes út- és parkolózárás mellett. Ez a munka nagyon időszerű volt, ugyanis a fák lombkoronája már jóval a tetők fölé nőtt, a lehulló lomb és a termések pedig képesek eltömíteni az ereszcsatornákat. A fasorban lévő, kisebb méretű oszlopos tölgyekhez nem nyúlnak, csak az esetlegesen falhoz érő, vagy a gyalogos közlekedést zavaró részeket, illetve a száraz ágakat távolítják el.

A Zichy ligetben is számos elöregedett, több helyen korhadt fa található, melyek cseréjét szintén tervezik, ez azonban egy hosszadalmas és összetett munkafolyamat lesz.

A következő időszakra tervezik még a Rádió utcai nyárfák gallyazását, és február végére az Ányos Pál utca mindkét oldalán a fasor ifjítását. Ez utóbbihoz teljes útlezárás, az áthaladó helyközi és távolsági buszjáratoknak pedig terelőútvonal-kijelölés lesz majd szükséges.

A gallyazásból származó levágott ágakat kétféleképpen hasznosítják: a nagyobb részeket szociális tűzifaként osztják szét, például tavaly decemberben több mint 50 család kapott ilyen támogatást, és várhatóan lesz még egy fordulója az osztásnak. A kisebb ágakat még a helyszínen ledarálják, az így keletkező faanyagot pedig komposztálják, vagy visszaforgatják a városi virágágyásokba.

Borítókép: Google Street View
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek